EITO_Issue05

Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

5threport_04

“Βίους παράλληλους” με την ελληνική οικονομία διάγει η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία, αν και διανύει την πέμπτη συνεχή χρονιά πτώσης, έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης.

Η συνολική αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει άνοδο 1,1% το 2013, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση 3,9%.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Πληροφορική η αξία της εγχώριας αγοράς υπολογίζεται ότι θα διολισθήσει φέτος με ποσοστό 4,2% σε σχέση με το 2012, όταν, πάντως, η αντίστοιχη μείωση το 2012 διαμορφώθηκε στο 13,9%.

Η συνολική αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει άνοδο 1,1% το 2013, ενώ για το 2014 εκτιμάται, ότι θα παρουσιάσει μείωση 3,9%

Οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ούτε για το 2014, εκτιμώντας ότι η αγορά Πληροφορικής θα παραμείνει σε αρνητικά πρόσημα και θα υποστεί περαιτέρω πίεση, αλλά αυτήν τη φορά με οριακό ποσοστό μείωσης 1,1% σε σχέση με το 2013. Παρά την οικονομική δυσπραγία, πάντως, το τέλος του καθοδικού σπιράλ για την αγορά της Πληροφορικής δεν φαίνεται να είναι μακριά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή είσοδο του κλάδου σε ανοδική πορεία το 2015.

Από τους επιμέρους κλάδους της αγοράς, ο “Εξοπλισμός Πληροφορικής” θα επηρεαστεί ιδιαίτερα και φέτος από τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης, ενώ καθοδικές είναι οι τάσεις και για τους κλάδους του “Λογισμικού” και των “Υπηρεσιών Πληροφορικής”.

Θετικότερα σημάδια εκπέμπει ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος, τόσο για φέτος όσο και για το 2014, αναμένεται να εμφανίσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι της κρίσης, αν και οι επιδόσεις του θα παραμείνουν ισχνές. Το 2013, η αξία της αγοράς των Τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει άνοδο 3,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το 2014 η προβλέπεται μείωση 4,8%.

Αναλυτικά, η αξία της Ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι μεταβολές ανά κλάδο παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.


Πίνακας 1. Αξία Ελληνικής αγοράς ΤΠΕ, σε εκατ. €, Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 10/2013. Επιπλέον ανάλυση είναι διαθέσιμη στο www.eito.com

{{{ ArticleFiles }}}