EITO_Issue04

Η αγορά ΤΠΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

4threport_03

Το 2012, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για ΤΠΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχαν αύξηση 4,8%, παρέμειναν κάτω από τις αρχικές προσδοκίες λόγω της μειωμένης ζήτησης για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και υπηρεσίες. Υψηλότερη αύξηση 5,7% των δαπανών για ΤΠΕ προβλέπεται για το 2013 που βασίζεται στην περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς πληροφορικής και στις υψηλότερες επενδύσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών που αντανακλούν την αυξανόμενη επίδραση του mobility.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για την αγορά πληροφορικής το 2012 διαμορφώθηκε στο 11,2% και οφείλεται στη ζήτηση για υποδομές από τις επιχειρήσεις (αποθήκευση, servers), για λογισμικό και υπηρεσίες, αλλά και της μεγαλύτερης ζήτησης για εξοπλισμό (οικιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, αποθήκευση) και πακέτα λογισμικού. Αύξηση άνω του 8% προβλέπεται για το 2013, που βασίζεται εν μέρει στην αύξηση των επενδύσεων σε λογισμικό και υπηρεσίες πληροφορικής. Το 2012 πολλές χώρες στην περιοχή συνέχισαν να παλεύουν με την οικονομική αβεβαιότητα, τις μειωμένες επενδύσεις κεφαλαίου, την αδυναμία επιχειρήσεων και καταναλωτών και την υποτονική αύξηση του ΑΕΠ.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής παρουσίασαν μονοψήφια αύξηση, η ζήτηση πληροφορικής σε πολλές από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία) παρέμεινε υποτονική. Σε πλήρη αντίθεση, η αγορά πληροφορικής στη Ρωσία, που παρουσίασε αύξηση 17,5%. Αυτή η δυναμική της περιοχής θα αρχίσει να αλλάζει το 2013, καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιβραδύνεται στην Κεντρική Ευρώπη. Η ίδια η Ρωσία θα συνεχίσει να οδηγεί μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στην περιοχή για τις δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το 2012, η αγορά εξοπλισμού πληροφορικής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εμφάνισε αύξηση 13,8% με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ο εξοπλισμός υποδομών (servers, αποθήκευση) και εκτυπωτές - πολυμηχανήματα, μαζί με τις συνεχιζόμενες υψηλές πωλήσεις σε tablets. Το 2013, προβλέπεται αύξηση 7,8%, καθώς η επίδραση των επενδύσεων σε εξοπλισμό mobility αρχίζει να υποχωρεί. Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2012 αποδείχθηκε για μία χρονιά επίσης πολύ ισχυρή, με αύξηση στις πωλήσεις 9,7% και αύξηση σε αξία 9,9%. Το 2013, η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα επιβραδύνει ελαφρά, με τον όγκο των πωλήσεων να αγγίζει το 6% και η αξία το 4%. Η ζήτηση για φορητές συσκευές θα οδηγήσει συνολικά την ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται 10,4%.

Η δυναμική της περιοχής θα αρχίσει να αλλάζει το 2013, καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιβραδύνεται στην Κεντρική Ευρώπη

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Παρά τις σημαντικές περικοπές στις δαπάνες πληροφορικής και τις επενδύσεις σε νέα έργα σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η αγορά πακέτων λογισμικού στην περιοχή συνέχισε να ακμάζει. Η συνολική ανάπτυξη της αγοράς το 2012 έφτασε το 11,0%, ελαφρώς καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Περαιτέρω αύξηση 8,6% προβλέπεται για το 2013, με έμφαση στη ζήτηση για ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων και για συστήματα υποδομής, που θα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των δαπανών του λογισμικού στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το 2012, ενώ η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής εμφάνισε αύξηση 7,5% σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς πληροφορικής της περιοχής, οι δαπάνες ήταν κάτω από τις αρχικές προβλέψεις λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων στις υπηρεσίες έργων και υπηρεσίες υποστήριξης και ανάπτυξης. Το 2013 προβλέπεται ανάπτυξη 9% στην αγορά υπηρεσιών πληροφορικής, με έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, στις υπηρεσίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing) και σε επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η μετατροπή των κέντρων δεδομένων, η δικτύωση και η ενοποίηση εφαρμογών. Η εξελισσόμενη αγορά outsourcing της περιοχής θα παρουσιάσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης το τρέχον έτος, καθώς η ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες με βάση τον όγκο των συναλλαγών θα διευρύνεται μαζί με την οικονομική και επιχειρηματική ανάκαμψη.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Η αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυξήθηκε σε αξία 2,9% το 2012, (μικρότερο ποσοστό από τις αρχικές προβλέψεις για 4,6%), λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Με τις σημερινές εξελίξεις να οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις για την επέκταση της κάλυψης 3G, την επιλεκτική ανάπτυξη του LTE και αναβάθμιση σε υποδομές σταθερής τηλεφωνίας, η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη σε αξία 3,1% το 2013.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Η αγορά για υπηρεσίες τηλεφωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1% το 2012, (πολύ μικρότερο ποσοστό από τις αρχικές προβλέψεις για 3,3%), που οφείλεται στην απογοητευτική απορρόφηση υπηρεσιών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Περαιτέρω μείωση των δαπανών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της αγοράς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το 2013, με αύξηση λιγότερο από 1%. Η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες επιχειρηματικών δεδομένων, πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα διαμορφώσουν όλο και περισσότερο τις εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.{{{ ArticleFiles }}}