Η αγορά ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη
Η κακή κατάσταση μεγάλου μέρος της οικονομίας της Δυτικής Ευρώπης συνέχισε να επιβαρύνει τις εξελίξεις στην αγορά ΤΠΕ στην περιοχή κατά το 2012, παρά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε αρκετές χώρες. Οι συνολικές δαπάνες για ΤΠΕ ήταν ελαφρώς υψηλότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, αυξημένες κατά 1,4% για το έτος, με βάση την υψηλότερη ζήτηση για tablets, λογισμικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Λαμβάνοντας υπόψη την ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης και την κακή επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ΤΠΕ κατά 1,3% για το 2013 μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξος, ιδιαίτερα εάν οι οικονομίες σε μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης συνεχίσουν να επιδεινώνονται και να επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες για τεχνολογία.
Παράγοντες όπως η κινητικότητα, η ανάπτυξη τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων, το λογισμικό για κοινωνική δικτύωση, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων και οι υπηρεσίες cloud computing οδηγούν σε νέες δαπάνες πληροφορικής στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η δυναμική της περιφερειακής αγοράς Πληροφορικής παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλή ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον περιορισμένων επενδύσεων. Ενώ η αγορά πληροφορικής στη Δυτική Ευρώπη κινήθηκε καλύτερα από ότι αναμενόταν το 2012, με αύξηση 1,4%, η βελτίωση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις πωλήσεις tablets, καθώς οι υπόλοιπες κατηγορίες πληροφορικής, με εξαίρεση το λογισμικό, εμφάνισαν μικρή ή καθόλου ανάπτυξη.
Ειδικότερα, για τον εξοπλισμό πληροφορικής, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι υποδομές για μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισαν να παρουσιάζουν χαμηλή ζήτηση λόγω και των περικοπών δαπανών στις περισσότερες χώρες. Για το 2013 αναμένεται αύξηση 2% στις δαπάνες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής και 3,7% για τον εξοπλισμό πληροφορικής (λόγω της ζήτησης σε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets για οικιακή χρήση) αναμένεται, όμως, μείωση στην αξία πωλήσεων λόγω της πτώσης τιμών.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Στην αγορά εξοπλισμού, σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, εμφανίζεται μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ της αγοράς tablets και ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν πλέον φορητές συσκευές που τους παρέχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν για ψυχαγωγία και ενημέρωση. Η περαιτέρω εξάπλωση υπηρεσιών 3G και 4G σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την παρουσία WiFi hotspots σε πολλές αστικές περιοχές έχει επιταχύνει την τάση, καθιστώντας την πρόσβαση online πιο εύκολη και σχετικά φθηνή. Το 2012 η αγορά των tablets εμφάνισε τεράστια, διψήφια αύξηση σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, το 2013 αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις tablets (σε τεμάχια) 20% - 50% στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Η αγορά λογισμικού στη Δυτική Ευρώπη αψήφησε τις αρχικές προσδοκίες για το 2012, δεδομένου ότι οι δαπάνες της αγοράς αυξήθηκαν κατά 3,8%, λόγω της σταθερής ζήτησης για ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων λογισμικού. Για το 2013, η αξία της αγοράς λογισμικού αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% με βάση τη ζήτηση για πακέτα λογισμικού. Οι χρήστες προχωρούν σε αναβαθμίσεις λογισμικού με στόχο την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη εφαρμογών με νέα χαρακτηριστικά, τη μετατόπιση των εταιρικών δαπανών σε τεχνολογίες λογισμικού, που υποστηρίζουν την ενοποίηση υποδομών, την αυτοματοποίηση, τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών, την υποστήριξη των πελατών τους και την καινοτομία. Άλλοι παράγοντες όπως η κινητικότητα, η ανάπτυξη υποδομών cloud computing, η ανάπτυξη τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων καθώς και το λογισμικό για κοινωνική δικτύωση θα ενισχύσουν τις δαπάνες λογισμικού σε πολλές κατηγορίες, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ζήτηση για νεότερες τεχνολογίες και εφαρμογές.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η οικονομική κρίση στη Δυτική Ευρώπη το 2012 επιβάρυνε την αγορά υπηρεσιών πληροφορικής για επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί μείωσαν ή εξορθολόγησαν τέτοιου είδους δαπάνες. Η συνολική δαπάνη για το έτος αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, που ήταν οριακά κάτω από τις αρχικές προσδοκίες για το έτος. Η επιφυλακτική στάση και οι περικοπές επενδύσεων σε πάγια για συγκεκριμένα έργα, θα συνεχίσει να υπονομεύει τις αγορές για υπηρεσίες έργων και υπηρεσίες υποστήριξης και ανάπτυξης το 2013. Βελτίωση της ζήτησης προβλέπεται για την κατηγορία υπηρεσιών ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing), καθώς μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης, βασίζεται στις δραστηριότητες που αφορούν το outsourcing. Το 2013, προβλέπεται αύξηση στις δαπάνες υπηρεσιών πληροφορικής κατά 2%.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Το 2012, η ανάπτυξη της αγοράς εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ήταν 11,7% ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες. Οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων, το mobility, και οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων και εξοπλισμού WLAN συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς. Αν και οι υψηλότερες δαπάνες για πρόσβαση από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (κυρίως HSP και LTE) και από τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, για σύγχρονη ευρυζωνική πρόσβαση (FTTx, VDSL και DOCSIS 3.0) συνέβαλαν στην ανάπτυξη, οι αυξημένες πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων ήταν ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της αγοράς. Για το 2013, αναμένεται αύξηση 5,7%, με τις προβλέψεις να είναι πιο μετριοπαθείς, καθώς οι δαπάνες για κινητά τηλέφωνα σταθεροποιούνται, αν και αναμένεται υψηλότερη ζήτηση για εξοπλισμό WAN (routers, ATM switches, κ.λπ.) και για υποδομές πρόσβασης από τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Η πτωτική τάση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια αποτυπώθηκε και το 2012, καθώς υπήρξε μείωση 1,2%. Η αύξηση στις δαπάνες υπηρεσιών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και στις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες φωνής στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Για το 2013, αναμένεται μείωση 1% στην αγορά υπηρεσιών τηλεφωνίας, αντανακλώντας τις τάσεις του προηγούμενου έτους. Τελικά τα κέρδη από το mobility και τους τομείς που δεν σχετίζονται με υπηρεσίες φωνής θα αρχίσουν να ελαχιστοποιούν τις απώλειες των δαπανών υπηρεσιών φωνής σταθεροποιώντας την αγορά.{{{ ArticleFiles }}}