EITO_Issue02

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

2ndreport_03

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η αγορά των τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται ραγδαία εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, αν και υπάρχουν μεικτές τάσεις. Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Πολωνία, εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη, οι αγορές στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι στάσιμες. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να εμφανίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη συνολική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η αγορά του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού το 2012 αναμένεται να εμφανίσει αύξηση κατά 5%.

Οι επενδύσεις στον εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δίκτυα υψηλότερων ταχυτήτων, αναβάθμιση των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας για την υποστήριξη τόσο των οικιακών χρηστών όσο και των επιχειρήσεων. Τόσο οι υποδομές και οι υπηρεσίες VDSL, όσο και το FTTH (Fiber-to-the-Home) θα εμφανίσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Η μετάβαση των χρηστών στις λεγόμενες “έξυπνες” συσκευές επιταχύνεται στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το 2012 χαρακτηρίζεται από συνδυασμό συνεχιζόμενων δαπανών για εξοπλισμό πληροφορικής σταθερή ανάπτυξη στις κατηγορίες λογισμικού και υπηρεσιών και στασιμότητα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών
Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών υπερδιπλασιάστηκαν το 2011 σε σύγκριση με το 2010 στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Ουγγαρία, ενώ στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής η αγορά των “έξυπνων” συσκευών άνθισε από το 2010, εμφανίζοντας από την πρώτη στιγμή ραγδαία ζήτηση. Στην πραγματικότητα, οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν σε σχεδόν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων συσκευών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 σε αυτές τις χώρες.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, οι πωλήσεις των smartphones θα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, αν και η μέση τιμή πώλησης των smartphones δεν εμφανίζει σημαντικές μειώσεις.

Αναφορικά με τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας είναι από τα πιο σημαντικά τμήματα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αποτελούν, σχεδόν, τα δύο τρίτα των τηλεπικοινωνιακών δαπανών στην περιοχή και βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, το ποσοστό αυτό θα παραμείνει σταθερό για τα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότερες από τις μικρότερες αγορές έχουν δώσει άδεια σε τρεις ή και περισσότερους παρόχους. Σε χώρες, όπως η Πολωνία και ιδίως η Ρωσία, ο αριθμός των παρόχων είναι μεγαλύτερος, αλλά ακόμα και σε αυτές τις αγορές κυριαρχούν τρεις επιχειρήσεις που ελέγχουν από κοινού περισσότερο από το 90% του συνόλου των συνδρομών. {{{ ArticleFiles }}}