EITO_Issue01

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

1streport_05

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Η αξία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής υποχώρησε συνολικά 12,34% το 2011. Οι δαπάνες για εξοπλισμό πληροφορικής υποχώρησαν 27,3% το περασμένο έτος. Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχασε περίπου το 1/3 της αξίας της και η αγορά των servers περίπου το 1/5 σε σύγκριση με το 2010. Οι τομείς IT Outsourcing και Business Process Outsourcing διακρίθηκαν στην αγορά υπηρεσιών πληροφορικής, όπου οι δαπάνες μειώθηκαν μόλις κατά 0,8% το 2011 σε σύγκριση με το 2010. Η αγορά του λογισμικού είχε απώλειες κατά 7% το 2011, με όλα τα επιμέρους τμήματα του συγκεκριμένου τομέα να εμφανίζουν ζημίες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση. Η συγκεκριμένη αγορά έχασε το 2011 το 34,3% της αξίας της και το 30,4% του μεγέθους της. Οι αυξήσεις φόρων, η μείωση των μισθών (ιδίως στο δημόσιο τομέα) και η καλπάζουσα ανεργία επηρέασε τους Έλληνες καταναλωτές και συνεπώς, τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι δαπάνες των καταναλωτών, ειδικά στους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μειώθηκε 32,5% σε σύγκριση με το 2010.

Το σύνολο της αξίας της αγοράς πληροφορικής το 2012 υπολογίζεται σε €1,510 δις, σημειώνοντας μείωση 5,4% σε σύγκριση με το 2011Όσο, όμως, επλήγη ο τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους οικιακούς χρήστες άλλο τόσο επλήγη και η κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση. Οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ανέστειλαν τα σχέδια τους για αγορές ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανανέωση του εξοπλισμού των στελεχών τους. Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστούν οι πωλήσεις και στην κατηγορία των επαγγελματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα έσοδα του τομέα μειώθηκαν λόγω της κατάρρευσης της καταναλωτικής ζήτησης. Το 2011 οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις αγορές των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 1/3, με αποτέλεσμα η πτώση των πωλήσεων τους, να φτάσει στο 28,5%. Οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις δαπάνες τους σε φορητούς αλλά και σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Το 2011 η ελληνική αγορά λογισμικού αντανακλούσε το εν γένει αβέβαιο επενδυτικό κλίμα. Η περικοπή των δαπανών για νέα έργα πληροφορικής, καθώς και για ανάπτυξη υποδομών, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και έντονη. Το σύνολο των δαπανών για πακέτα εφαρμογών λογισμικού μειώθηκε το περασμένο έτος, με τις πιο μεγάλες μειώσεις να παρατηρούνται στο λογισμικό συστημάτων και εφαρμογών. Το τμήμα εφαρμογών είχε ιδιαίτερα πληγεί από την ευρύτερη μείωση των έκτακτων δαπανών μεταξύ των μεσαίων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα με τις συνολικές δαπάνες για ERP, CRM, SCM να περιορίζονται. Ακόμη και σε αυτές τις κατηγορίες λογισμικού οι περισσότερες πωλήσεις περιορίστηκαν στις απαιτούμενες αναβαθμίσεις και στη συντήρηση, ενώ απουσίασαν έργα υποδομής μεγαλύτερης κλίμακας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η ίδια ζοφερή εικόνα παρατηρήθηκε και στην αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής. Η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής μειώθηκε 0,8% το 2011, όταν στα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη της Δυτικής Ευρώπης η συγκεκριμένη τεχνολογική κατηγορία παρουσίασε ανάκαμψη. Το 2012 η ελληνική αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω συρρίκνωση 1,7%. Μια μικρή αύξηση και ανάκαμψη υπολογίζεται από το 2013, φτάνοντας το 0,5%. Η αισιόδοξη εκτίμηση για το 2013 αναφορικά με την πορεία της ελληνικής αγοράς των υπηρεσιών πληροφορικής θα μπορούσε να αλλάξει, εάν διατηρηθεί το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η αγορά έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας της. {{{ ArticleFiles }}}