EITO_Issue01

Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

1streport_04

Το προηγούμενο έτος ήταν μια σκληρή υπενθύμιση ότι ακόμη και τρία χρόνια μετά την οικονομική κρίση και τη βύθιση του ελληνικού ΑΕΠ, η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο για να πιάσει η οικονομία το κατώτατο επίπεδο. Στην Ελλάδα σημειώθηκε δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, βουτιά στην εγχώρια ζήτηση και συνεχής συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα λιτότητας, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές των δαπανών, των μισθών του δημόσιου τομέα και σε μεταρρύθμιση των συντάξεων. Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα, η κοινωνική αναταραχή, η υψηλή ανεργία, το χαμηλό επίπεδο εξαγωγών και η συνεχιζόμενη πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη συνέβαλε στην αίσθηση, ότι η οικονομία εξακολουθεί να ταλαντεύεται στο όριο. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,9% το 2011, περισσότερο από δύο φορές σε σύγκριση με το 2010.

Μια περαιτέρω συρρίκνωση έως και 5% ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2012, αν και η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση εμβαθύνει ακόμη περισσότερο και η Ελλάδα ενδεχομένως εγκαταλείψει το ευρώ.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Δυστυχώς, η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια ύφεσης. Η ανάκαμψη για την ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών προβλέπεται για το 2014, αλλά οι δαπάνες θα παραμείνουν σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από τα αυτά πριν την ύφεση.

Αναλυτικά, το σύνολο της αξίας της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών το 2012 θα φτάσει τα €6,491 δις έναντι €6,926 δις το 2011, σημειώνοντας μείωση 6,3% μικρότερη από τη μείωση 10,4% που είχε σημειωθεί το 2011. Το σύνολο της αξίας της αγοράς πληροφορικής το 2012 υπολογίζεται σε €1,510 δις, σημειώνοντας μείωση 5,4% σε σύγκριση με το 2011. Ο εξοπλισμός θα ανέλθει στα €483 εκατ., οι υπηρεσίες πληροφορικής στα €798 εκατ., το λογισμικό στα €230 εκατ. Το σύνολο της αξίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών το 2012 θα φτάσει τα €4,981 δις, σημειώνοντας μείωση 6,6%. Ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών αντιστοιχεί σε €514 εκατ. και οι υπηρεσίες τηλεφωνίας σε €4,467 δις.

Για το 2013, το σύνολο της αξίας της αγοράς ΤΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα €6,2 δις, περιορίζοντας τις απώλειες στο 3,8%. Από το σύνολο αυτό τα €1,492 δις αντιστοιχούν στην αξία της αγοράς πληροφορικής, παρουσιάζοντας μείωση 1,2% και τα €4,755 δις στην αξία της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όπου παρουσιάζει μείωση 4,5%. Το σύνολο της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ από το 2013 θα αρχίζει να περιορίζει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης των προηγούμενων οικονομικών χρήσεων, ωστόσο θετικό πρόσημο θα φανεί το 2014. Εξαίρεση αποτελούν οι υπηρεσίες πληροφορικής, που το 2013 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν αύξηση κατά 0,5%, Πίνακας 1.


Πίνακας 1. Αξία Ελληνικής αγοράς ΤΠΕ, σε εκατ. €, Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 7/2012. Τα δεδομένα και οι προβλέψεις βασίζονται σε πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες τον Ιούνιο 2012. Επιπλέον ανάλυση είναι διαθέσιμη στο www.eito.com

{{{ ArticleFiles }}}