Οι coffee makers πόνταραν στην πτώση των τιμών, αλλά έκαναν λάθος (γράφημα)
Εταιρείες καβουρδίσματος καφέ (coffee roasters), όπως η JDE Peet’s και η Starbucks, απέφυγαν να «κλειδώσουν» τις τιμές μέσω της αγοράς παραγώγων ποντάροντας σε μελλοντική αποκλιμάκωση. Όμως η πραγματικότητα τις διέψευσε. Οι ελλείψεις στην προσφορά και η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών τις οδηγούν τώρα σε αυξήσεις, που μετακυλίονται στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εταιρείες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν την αγορά μελλοντικών συμβολαίων (futures) για να αντισταθμίσουν το ρίσκο, θεώρησαν πέρυσι ότι οι τιμές καφέ θα μειωθούν. Έτσι, δεν έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις κάλυψης. Όμως οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή για ένα κιλό καφέ στις ΗΠΑ έφτασε τα 7,25 δολάρια, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.
«Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών είναι αναπόφευκτες», παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της JDE Peet’s, Ραφαέλ Ολιβέιρα. Αντίστοιχα, η οικονομική διευθύντρια της Starbucks, Ρέιτσελ Ρουτζέρι, προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα προϊόντα της εταιρείας στα σούπερ μάρκετ. Και οι δύο αναμένουν πτώση στον όγκο λιανικών πωλήσεων λόγω της πίεσης στους καταναλωτές.
Η ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό καφέ στον κόσμο, προκάλεσε εκτίναξη τιμών και ανατροπή της αγοράς σε «backwardation», όπου τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια είναι ακριβότερα από τα μακροπρόθεσμα. Αυτό καθιστά ασύμφορη την αποθήκευση καφέ, οδηγώντας τις εταιρείες σε στρατηγικές «hand to mouth», δηλαδή αγορές σε πολύ μικρές ποσότητες και την τελευταία στιγμή.
«Οι coffee roasters βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο broker, Τιάγκο Καζαρίνι, από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ της Βραζιλίας. «Κάποιοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή κάτω από το κόστος των πρώτων υλών και ολόκληρης της λειτουργίας τους», πρόσθεσε.
Ενώ οι μεγάλοι παίκτες δέχονται πιέσεις, οι μικρότεροι αποφεύγουν πλέον εντελώς την αγορά παραγώγων. Η Gregorys Coffee, με πάνω από 50 καταστήματα στις ΗΠΑ, δεν καλύπτει πλέον σχεδόν καθόλου τις τιμές της μέσω futures. Όπως εξηγεί ο CEO Γκρέγκορι Ζαμφότις, το υψηλό κόστος και η δομή της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια για κερδοφόρα αντιστάθμιση.
Ο Τόμας Αραούχο, trader στην StoneX Group, σημειώνει πως οι roasters περιμένουν μια μεγάλη πτώση της αγοράς για να μπουν ξανά. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαι σίγουρος αν θα φτάσουμε ποτέ εκεί», τονίζει.
Διαβάστε ακόμη
Νέος χάρτης στην κτηματαγορά: Δυτικά προάστια και Πειραιάς οι νέες hot περιοχές
Βρετανία: Ριζικές περικοπές στο δημόσιο – Μείωση 10.000 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Ριβς
Πώς θα αντιστρέψει ο Μητσοτάκης το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Δείτε περισσότερα