Τα 10 κορυφαία κρασιά της Νέας Ζηλανδίας
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς την πορεία της οινικής Νέας Ζηλανδίας. Αρκεί να αναφέρει ότι μέχρι τη δεκαετία του ‘60 απαγόρευε την κατανάλωση κρασιού σε εστιατόρια και μέχρι το 1990 την πώλησή του σε σούπερ μάρκετ. Με μήκος 1.600 χιλιόμετρα τα δύο μακρόστενα νησιά που την συνθέτουν προσφέρουν όλα τα είδη των κλιμάτων, από το σχεδόν υποτροπικό του Hawk’s Bay στα βόρεια, μέχρι το ηπειρωτικό του Central Otago στο νότιο άκρο.
Πάντως το θαύμα οφείλεται, δίχως αμφιβολία, στο Sauvignon Blanc από την περιοχή του Marlborough με το ιδιαίτερο terroir που διαθέτει ο αμπελώνας που βρίσκεται στο πάνω μέρος του νότιου νησιού, να προσδίδει στην αγαπημένη ποικιλία τρομακτική ένταση, σπάνιο εξωτισμό και μοναδική τραγανότητα σε ένα άκρως αναγνωρίσιμο σύνολο.
Το παγκόσμιο σουξέ των Sauvignon Blanc έγινε η ευλογία και η κατάρα της χώρας, αφού τραβάει αδιάκοπα πάνω του όλους τους προβολής της δημοσιότητας, αφήνοντας στο περιθώριο εκπληκτικά κρασιά από ποικιλίες όπως το Riesling, το Chardonnay ή το εντυπωσιακό Pinot Noir.
Ομως η παρακάτω λίστα με σπουδαίες ετικέτες που εισάγονται στη χώρα μας δεν αφήνει στο περιθώριο τίποτα. Απλά προειδοποιώ ότι η Νέα Ζηλανδία μπορεί να γίνει άκρως εθιστική!
Ata Rangi, Pinot Noir
Ο μύθος θέλει τον κλώνο που το 1980 πρωτοφυτεύτηκε στον αμπελώνα του περίφημου παραγωγού, που βρίσκεται στο Martinborough, να προέρχεται από το Romanee Conti. Η πραγματικότητα, από την άλλη, θέλει το Pinot Noir του να είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα, μπαχαρένια, καλοδομημένα, ποθητά και ικανά παλαίωσης κρασιά της χώρας.
Cloudy Bay, Te Koko
Ηταν το 1983 όταν το Cloudy Bay έκανε εν μια νυκτί το Sauvignon Blanc του Marlborough γνωστό σε όλο τον κόσμο, με το prestige του να εκτοξεύεται στα ουράνια. Το Te Koko είναι προϊόν των παλαιότερών του αμπελιών και ωριμάζει για 10 μήνες σε δρυ. Ενα βανιλάτο, τροπικό αριστούργημα για όσους βρίσκουν τα SB δεξαμενής «εύκολα» ή φθηνά.
Coopers Creek, Riesling
Το μεγάλο σταφύλι της Γερμανίας και της Αλσατίας εκφράζεται εδώ διαφορετικά αλλά εξίσου ελκυστικά. Η πρόταση του ιστορικού Coopers Creek, που ιδρύθηκε το 1980 από την οικογένεια Hendry, διαθέτει εκρηκτικά αρώματα πετρελαίου και λάιμ, off dry χαρακτήρα, που πατά σε μισή ντουζίνα σάκχαρα και ένα ξηρό, επίμονο τελείωμα.
Jules Taylors, Sauvignon Blanc
Γέννημα- θρέμμα Marlborough η Jules Taylors, η οποία πέρασε πολλά χρόνια στα πλέον καταξιωμένα οινοποιεία της περιοχής της, πριν ξεκινήσει το 2001 τη δική της προσπάθεια. Αυτή της η εμπειρία μετουσιώθηκε σε ένα γλυκούτσικο κρασί, με Αλπική καθαρότητα και δροσιά gooseberry. Γιατί να μην εμπιστευθείς μια ντόπια για ένα τοπ λευκό Sauvignon;
Craggy Range, Sophia
Η ζήτηση για τα κρασιά του οινοποιείου από το Hawke’s Bay αγγίζει τα όρια της φρενίτιδας και το super Premium ερυθρό του εξηγεί το γιατί. Προερχόμενο από το περίφημο αμπελοτόπι Gimblett Gravels, αυτό το Μπορντολέζικο blend Merlot και Cabernet Sauvignon διαθέτει συμπύκνωση και δομή ζεστής περιοχής και βοτανική φινέτσα κρύας.
Escarpment, Te Rehua Pinot Noir
To Martinborough διαθέτει το καλύτερο terroir της Νέας Ζηλανδίας για Pinot Noir και το σπουδαίο Te Rehua το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Προερχόμενο από τον αμπελώνα Barton, αυτό το premium όργιο ιβίσκου και δέρματος κάνει τη ζωντάνια να ξεπηδά μέσα από τα πεσμένα φύλλα ενός βρεγμένου δάσους σε κάθε γουλιά. Μαγικό!
Spy Valley, Sauvignon Blanc
Στην κοιλάδα του Marlborough Waihoapai η γη μοιράζεται ανάμεσα στα αμπέλια και έναν δορυφορικό σταθμό, η δραστηριότητα του οποίου καρυκεύεται με λίγο κατασκοπευτικό αλατοπίπερο, δίνοντας το όνομα στο οινοποιείο Spy Valley. To Sauvignon Blanc του είναι ιδιαίτερα πληθωρικό και γλυκόξινο, γεμάτο με τροπικό σκέρτσο gooseberry και lime.
Two Rivers, Clos de Pierres Chardonnay
«Ο τόπος με τις πέτρες», θα μπορούσε να μεταφραστεί το γαλλικό όνομα αυτού του εκπληκτικού Chardonnay, που ωριμάζει για 8 μήνες σε βαρέλι. Γαλλική πάντως είναι και η ξηροκαρπάτη φινέτσα του -που πατά πάνω σε πλούσιο σώμα και οξύτητα- όχι όμως και η τιμή του, αφού μια Βουργουνδία αυτού του επιπέδου θα ζητούσε τα 5πλάσια.
Villa Maria, Blush
Εντάξει, το νησί δεν συζητιέται ιδιαίτερα για το ροζέ του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το λίγο που παράγει δεν μπορεί να είναι εξαιρετικό, ιδιαίτερα αν προέρχεται από ένα εκ των πλέον διάσημων οινοποιείων του. Το Blush χρωματίζει το ξεμυαλιστικό Sauvignon Blanc του με γλυκόπιοτο Merlot και το αποτέλεσμα είναι… γλυκόπιοτα ξεμυαλιστικό.
Waipara West, Pinot Noir
Επιμένουμε ότι Νέα Ζηλανδία δεν είναι μόνο το Marlborough και δικαιωνόμαστε με αυτό το φοβερό Pinot Noir από το βόρειο Canterbury. Αέρινο στη συνολική του παρουσία, το κρασί από τον ιδιόκτητο αμπελώνα των 25ha είναι εκρηκτικό αρωματικά αλλά και ιδιαίτερα συμπυκνωμένο. Ως Pinot είναι ελαφρύ, όξινο και εθιστικά βελούδινο στο τελείωμα.