Οι ΗΠΑ πάσχουν από “έλλειμμα καινοτομίας” - Χάνει έδαφος η αμερικανική αγορά προς όφελος της Κίνας
Αντιμέτωπη με ένα σοβαρό “έλλειμμα καινοτομίας” βρίσκεται η αγορά των ΗΠΑ, η οποία, ελέω της μείωσης των κρατικών δαπανών για την επιστημονική έρευνα, φαίνεται να χάνει έδαφος έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Σήμερα, οι κρατικές δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ποσοστό μόλις 3% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, όταν το 1968 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 10%. Η δε χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας - ως τμήμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού - είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια στιγμή, που η μείωση των κρατικών δαπανών για τη βασική έρευνα στις ΗΠΑ της αποστερεί σημαντικό έδαφος έναντι των ανταγωνιστών σε μια σειρά από τομείς, η Κίνα εξελίσσεται σε πιο ενεργό παίκτη στη διεθνή αγορά επιστημονικής έρευνας.
Η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας - ως τμήμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού - είναι η μικρότερη από το Δεύτερο Παγκόσμιο ΠόλεμοΤις παραπάνω προειδοποιήσεις απευθύνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachuttes Institute of Technology-MIT), σε μελέτη του με τίτλο: “The Future Postponed: Why Declining Investment in Basic Research Threatens a U.S. Innovation Deficit”.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των συντακτών της έκθεσης, η μείωση των κρατικών δαπανών για την έρευνα πλήττει την παραγωγή καινοτομιών, made in USA, σε τουλάχιστον 15 τομείς της - από τη ρομποτική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι την παραγωγή ενέργειας, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γεωργία.
Αυτό το διαφαινόμενο έλλειμμα καινοτομίας, σύμφωνα με το ΜΙΤ, στερεί από κλάδους, όπως η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η ενέργεια, η υγεία και η φαρμακοβιομηχανία, πολύτιμα κέρδη.
Με το δεδομένο δε ότι - όπως υπογραμμίζει η έκθεση - η Κίνα επενδύει τα μέγιστα στην επιστημονική έρευνα, το αυξανόμενο έλλειμμα καινοτομίας θεωρείται ικανό να πλήξει την αμερικανική οικονομία στο σύνολο της και μάλιστα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ηγετική δύναμη η Κίνα
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει το ΜΙΤ στην εισαγωγή της έκθεσης, σημειώνοντας ότι το 2014 ήταν μια χρονιά σημαντικών επιστημονικών γεγονότων: Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προσγείωσε το πρώτο διαστημικό σκάφος σε κομήτη, ήρθε στο φως ένα θεμελιώδες σωματίδιο, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση του σύμπαντος, αναπτύχθηκε ο ταχύτερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο, αλλά και ένα νέο κύμα ερευνών για τη βιολογία των φυτών, που οδηγούν σε νέους τρόπους κάλυψης των παγκόσμιων επισιτιστικών αναγκών (τεχνητή φωτοσύνθεση για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων).
“Κανένα από αυτά τα επιτεύγματα δεν φέρουν τη σφραγίδα της αμερικανικής έρευνας”, σημειώνει η έκθεση, θυμίζοντας ότι τα δυο πρώτα είναι αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας σε πανευρωπαϊκό επίπεδα, ενώ η “πατρότητα” των δύο δεύτερων ανήκει στην Κίνα, αντανακλώντας - όπως τονίζουν - τον ηγετικό ρόλο του κινεζικού παράγοντα στη διεθνή επιστημονική και τεχνολογική σκηνή.
Παραδείγματα υστέρησης
Το ΜΙΤ στην έκθεση του παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα υπο-εκμετάλλευσης της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ, που μεταφράζονται σε μεγάλες απώλειες για διάφορους τομείς, όπως αυτός των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, της υγείας και της ενέργειας.
Υστέρηση βλέπει η έκθεση, για παράδειγμα, στον τομέα της ρομποτικής, υπογραμμίζοντας ότι, αν και οι ΗΠΑ είναι ηγέτιδα δύναμη στη χρήση βιομηχανικών ρομπότ, δεν υπάρχει καμία αμερικανική εταιρεία, που να είναι παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή τους, με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται, ήδη, από αγορές του εξωτερικού.
Ως έτερο παράδειγμα, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην έρευνα για παραγωγή “καθαρής” ενέργειας, μέσω πυρηνικής σύντηξης, λόγω περικοπής των προβλεπόμενων κονδυλίων.