Έρευνες - Μελέτες

Ειδικό φορέα για τη ρύθμιση του ΑΙ προτείνει ο ΟΗΕ

artintel

Η γενετική τεχνολογία AI, η οποία μπορεί να εκτελέσει εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απάντηση σε ερωτήσεις, σύνοψη κειμένου ακόμη και δημιουργία γραμμών κώδικα, έχει γοητεύσει το κοινό, από τότε που ξεκίνησε το ChatGPT πριν από έξι μήνες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει, επίσης, γίνει επίκεντρο ανησυχίας για την ικανότητα της να δημιουργεί παραπληροφόρηση και απομιμήσεις.

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, António Guterres, υποστηρίζει την πρόταση για τη σύσταση “φυλάκων” για την παρακολούθηση της τεχνητής νοημοσύνηςΑυτή η δεύτερη διάσταση της χρήσης του ΑΙ έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να περιλαμβάνεται στους ανησυχούντες για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίαw ενός φορέα παρακολούθησης της τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).  

 

“Ο κώδωνας του κινδύνου για την τελευταία μορφή τεχνητής νοημοσύνης - τη γενετική ΑΙ - είναι εκκωφαντικός. Και είναι πιο δυνατός από τους προγραμματιστές που τη σχεδίασαν”, είπε ο Guteres μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Αυτοί οι επιστήμονες και οι ειδικοί κάλεσαν τον κόσμο να δράσει, σχολιάζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, ανάλογη του πυρηνικού πολέμου. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Απειλή για τη Δημοκρατία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συντάχθηκε με τη συγκεκριμένη λύση, υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι “οι κίνδυνοι, που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, απειλούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Ο κ. Guteres προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης και μίσους και υποστήριξε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς φύλακα για την παρακολούθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ειδικότερα, μιλώντας κατά την έναρξη μιας νέας πολιτικής για την παραπληροφόρηση, ο Guterres σχολίασε ότι, ενώ η τεχνολογική πρόοδος έχει χρησιμοποιηθεί για καλό, οι κίνδυνοι που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη απειλούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Περί ρύθμισης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ γνωστοποίησε, μάλιστα, την πρόθεση του Οργανισμού να ενεργοποιήσει, μέχρι τα τέλη του 2023, ένα υψηλού επιπέδου συμβουλευτικό όργανο τεχνητής νοημοσύνης, που θα επανεξετάζει τακτικά τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης του ΑΙ και θα προσφέρει συστάσεις για το πώς μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κοινό καλό.

 

Ο ίδιος σχολίασε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι “πολύ ενδιαφέρον”, αλλά σημείωσε ότι “μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να το δημιουργήσουν, όχι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών”.