Στην Αττική έχουν την έδρα τους 2 στις 3 ελληνικές startups
Επικεντρωμένο στην Αττική παραμένει το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, με το 68% των startups του Elevate Greece να έχει την έδρα του στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Πρακτικά, οι 2 στις 3 ελληνικές startups έχουν ως έδρα την Αττική, με την “αστυφιλία” του οικοσυστήματος να υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των νεοφυών εταιρειών από την περιφέρεια.
Η “αστυφιλία” του οικοσυστήματος υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των startups από την περιφέρειαΣύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στον ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece, από τις 728 startups, που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο, η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί μόλις το 14%, η Κρήτη το 6% και η Δυτική Ελλάδα το 3%. Στο μεταξύ, η Αττική έχει δείκτη “πυκνότητας startups” (σ.σ. αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων ανά 100.000 κατοίκους) 13,1, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο (7,0), με την Κρήτη να ακολουθεί με 6,8 και την Κεντρική Μακεδονία να έπεται με 5,5.
Πάντως, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των startups κατέγραψε το 2022 η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (222%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (146%) και η Πελοπόννησος (130 %).
Πόλος έλξης οι βιοεπιστήμες
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι Βιοεπιστήμες είναι ο κλάδος τον οποίο, κατά κύριο λόγο, επιλέγουν οι ιδρυτές startups, για να δημιουργήσουν μια νεοφυή εταιρεία. Ειδικότερα, οι Βιοεπιστήμες συγκέντρωναν το 2022 το 14,2% των startups, που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (έναντι 13,3% το 2021).
Το Περιβάλλον και την Ενέργεια στόχευε το 9% των εγχειρημάτων, το Μάρκετινγκ επίσης το 9%, ενώ ο τουρισμός το 8,1%, υποχωρώντας στην 4η θέση της κατάταξης από τη 2η το 2021.
Ακολουθούν οι τομείς της Αγροδιατροφής: 7,4%, της Ανάλυσης Δεδομένων - Μεγάλων Δεδομένων: 7,2%, του Λιανικού και Ηλεκτρονικού εμπορίου: 5,6%, οι Βιομηχανικές κατασκευές και διατάξεις: 5,3%, το Λογισμικό για επιχειρήσεις: 4,9% και το Fintech: 4,2%.
Περί χρηματοδοτήσεων
Ο τομέας των Βιοεπιστημών κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα και όσον αφορά την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων, αφού πρακτικά 1 στις 3 χρηματοδοτήσεις (το 29%) προς ελληνικές startups προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα. Σε απόσταση, στη δεύτερη και την τρίτη θέση, βρίσκονται οι τομείς Ανάλυσης Δεδομένων - Μεγάλα Δεδομένα (13,8%) και Αγροδιατροφής (9,7%), αντίστοιχα, όπως και το 2021.
Οι Βιοεπιστήμες είναι, επίσης, ο κλάδος που τροφοδοτεί, κατά κύριο λόγο, την απασχόληση στη νεοφυή σκηνή. Από τις 7.300 θέσεις εργασίας, που υποστηρίζουν οι startups του Elevate Greece, το 12,8% προέρχεται από τον συγκεκριμένο κλάδο.
Ακολουθούν: Ανάλυση Δεδομένων - Μεγάλα Δεδομένα (10%), Διαφήμιση & Μάρκετινγκ (9,1%), Λιανικό & ηλεκτρονικό εμπόριο & Μόδα και Λογισμικό για Επιχειρήσεις (8,7%), ενώ ο τομέας Τουρισμός - Υπηρεσίες Φιλοξενίας στην 6η θέση (6,4%).