Η Τσεχία η πιο φιλική χώρα για τους ιδρυτές startups το 2023
Επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται το “top 10” των πιο φιλικών χωρών για startups το 2023, με την Ευρώπη να κερδίζει πόντους στον παγκόσμιο χάρτη των πιο δυναμικών οικοσυστημάτων καινοτομίας, παγκοσμίως. Οι δέκα χώρες κερδίζουν για το 2023 τον τίτλο των πιο φιλικών περιοχών του κόσμου για να ιδρύσει κανείς μια startup, με την Ελλάδα, ωστόσο, να μην καταφέρνει να κατοχυρώσει μία θέση σε αυτό το “top 10”.
Και οι δέκα πιο “εύφορες” χώρες για την ίδρυση μιας startup το 2023 βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφουςΗ πιο φιλική χώρα για startups, κατά το τρέχον έτος, είναι η Τσεχία, με τη Φινλανδία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη Σουηδία να κατατάσσεται τρίτη. Στη λίστα των “Βest countries to launch a startup” για το 2023, που συνέταξε το “Business Name Generator”, ακολουθούν η Εσθονία, ενώ την πρώτη πεντάδα, παγκοσμίως, συμπληρώνει η Σλοβακία.
Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Πορτογαλία επίσης κατακτούν για το 2023 μια θέση στην κατάταξη των πιο φιλικών οικοσυστημάτων για startups το 2023.
Η αξιολόγηση των χωρών από το Business Name Generator γίνεται με βάση μια σειρά από κριτήρια, τόσο οικονομικά (ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές, πορεία του ΑΕΠ, κόστος των διαδικασιών εκκίνησης μιας startups), όσο και κοινωνικά (ποιότητα ζωής, βαθμός ευτυχίας των πολιτών). Προκειμένου να καταρτίσει το “top 10”, ο οργανισμός αξιολόγησε συνολικά 50 χώρες παγκοσμίως.
Τα δυνατά σημεία κάθε χώρας
Η Τσεχία βρίσκεται στην κορυφή των προτιμητέων προορισμών για την ίδρυση μιας startup το 2023, με βάση τις πολύ καλές επιδόσεις της σε μια σειρά από τομείς. Το κόστος για την εκκίνηση μιας startup αντιστοιχεί στο 1,1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ το κόστος εργασίας θεωρείται λογικό, με μισθούς κατά μέσο όρο $1.800 τον μήνα.
Η Φινλανδία αναδείχθηκε η δεύτερη καλύτερη χώρα για startups στον κόσμο το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 20% και η έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας (διαδικασίες εκκίνησης) αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η Σουηδία κατέλαβε την τρίτη θέση λόγω του χαμηλού κόστους έναρξης μιας startup, που αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και του σχετικά χαμηλού κόστος διαβίωσης ($881,20 τον μήνα χωρίς ενοίκιο).
Εσθονία και Σλοβακία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της ίδιας λίστας. Η πρώτη έχει μέσο μισθό $1.200 τον μήνα και το κόστος για την έναρξη λειτουργίας είναι μόλις 1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στη δεύτερη, αν και το κόστος εργασίας είναι υψηλότερο ($1.550 τον μήνα κατά μέσο όρο), το κόστος ζωής είναι χαμηλό ($660,40 μηνιαίως, χωρίς το ενοίκιο).
Η Μεγάλη Βρετανία, από την πλευρά της, κατέλαβε την 6η θέση στη συνολική κατάταξη, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Η χώρα είναι η μόνη, όπου οι διαδικασίες έναρξης επιχείρησης δεν κοστίζουν ούτε ευρώ. Επιπλέον, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι επί του παρόντος σταθερός στο 19% επί του παραγόμενου κεφαλαίου.