Έρευνες - Μελέτες

Ήπια επιδείνωση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Σεπτέμβριο

technology_1

Ήπια επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 93,1 μονάδες, από 95,3 μονάδες τον Αύγουστο. Διαμορφώθηκε, πάντως, σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όταν κινούνταν στις 72,4 μονάδες.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε στις 93,1 μονάδες από 95,3 τον ΑύγουστοΣύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν κατά 27 μονάδες και ισοσκελίζονται. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες (από +18 μονάδες τον Αύγουστο).

 

Αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν σημαντικά και από τις +55 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +25 μονάδες. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο εξισορροπήθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (από +9 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο).

 

Τέλος, το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία τον Σεπτέμβριο, ενώ το 13% των επιχειρήσεων ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 13% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 38% (από 18%) τη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους.

 

Ελληνική οικονομία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες, υψηλότερα απ’ ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (101,8 μονάδες), αλλά χαμηλότερα έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και ευρύτερα στην Ε.Ε.

 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο, ενώ σε Κατασκευές και Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώθηκαν. “Η βελτίωση του δείκτη αντανακλά, κυρίως, μια ανοδική “διόρθωση” στον δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος είχε υποχωρήσει πολύ έντονα και συστηματικά κατά την προηγούμενη περίοδο. Άλλωστε, τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο και η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Η πορεία της Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Σεπτέμβριο τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 92,6 και τις 93,7 μονάδες αντίστοιχα, από 97,2 και 98,5 μονάδες τον Ιούλιο, σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις μετά την πανδημία. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην έντονη επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, στη Βιομηχανία, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στους Καταναλωτές, ενώ στις Κατασκευές απλώς η επιδείνωση ήταν ηπιότερη.

 

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε έντονα στην Γερμανία (-4,8), στην Ολλανδία και την Ιταλία(-3,7),στην Γαλλία (-3,2) στην Πολωνία (-2,4) και ηπιότερα στην Ισπανία (-3,4).