Αύξηση 11% των δαπανών για την ασφάλεια ΙΤ στην Ευρώπη το 2022
Κόντρα στο ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό κλίμα και τις πληθωριστικές πιέσεις, που αυτό προκαλεί, κινούνται οι δαπάνες για την ασφάλεια Πληροφορικής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, οι επενδύσεις στην ασφάλεια ΙΤ στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,8% το 2022.
Παρά την γεωπολιτική αστάθεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι δαπάνες για την ασφάλεια πληροφορικής θα συνεχίσουν να αυξάνονταιΌπως εκτιμά η IDC στο νέο report “Worldwide Security Spending Guide”, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την ασφάλεια Πληροφορικής θα προσεγγίσουν φέτος τα 47 δισ.δολ. το 2022.
Στο μεταξύ, ο προβλεπόμενος πενταετής (2021–2026) σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στο 9,4%, με τις δαπάνες για την ασφάλεια του ΙΤ να υπερβαίνουν το τρέχον έτος τα 66 δισ. δολ. το 2026.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, λόγω της έλλειψης ειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. κατά την προβλεπόμενη περίοδο (10,2% CAGR). Οι υπηρεσίες θα αντιπροσωπεύουν επίσης τη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών, ακολουθούμενες από software και το hardware.
Tον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των δαπανών για την ασφάλεια Πληροφορικής σε ετήσια βάση το 2022 θα δουν η Τσεχία και η Πολωνία, καθώς το πρόσημο στις δύο αγορές θα είναι θετικό κατά τουλάχιστον 15%.
Την περίοδο 2021–2026, η Τσεχική Δημοκρατία θα παραμείνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τις δαπάνες ασφάλειας Πληροφορικής, ακολουθούμενη από ένα δυτικοευρωπαϊκό μπλοκ που αποτελείται από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Πορεία της αγοράς
«Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής αγοράς ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συνεχίζει να εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Η αύξηση των ψηφιακών απειλών, η στροφή σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας και η μεγαλύτερη εξάρτηση από υπηρεσίες cloud έχουν διευρύνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των κυβερνητικών οργανισμών για προστασία και παρακολούθηση» σχολιάζει η IDC.
Προσθέτει δε ότι αυτές οι συνθήκες οδήγησαν και θα συνεχίσουν να οδηγούν τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις σε αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας τους, ειδικά στο cloud.
Αυξημένες οι ανάγκες των τραπεζών
Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες ασφάλειας Πληροφορικής το 2022, με περισσότερα από 6 δισ. δολ. Ο τομέας της μεταποίησης και οι επαγγελματικές υπηρεσίες θα είναι η δεύτερη και τρίτη -αντίστοιχα-αγορά σε επίπεδο δαπανών για την ασφάλεια ΙΤ, με περισσότερα από 5 δισ.δολ. και 4 δισ.δολ.αντίστοιχα.
Ο κρατικός τομέας θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος σε επίπεδο δαπανών ασφάλειας Πληροφορικής το 2022 (με 11,9%), ακολουθούμενος από τις μεταφορές και το χονδρικό εμπόριο (και οι δύο πάνω από 11%).
Οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες ασφάλειας για τον κυβερνητικό τομέα είναι η προστασία των εργασιών στο cloud, η διασφάλιση των πλατφορμών συνεργασίας και η ασφάλεια δεδομένων.
Στις μεταφορές, η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η βασική εστίαση, ενώ για τον τομέα του χονδρικού εμπορίου η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια θα είναι η προστασία των απομακρυσμένων συσκευών και των συστημάτων ανέπαφων πληρωμών.