Οι μισοί εργαζόμενοι στην τεχνολογία θα ζητήσουν αύξηση
Κάθε άλλο παρά παροδική θα είναι η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση», φαινόμενο που θα συνεχιστεί, παγκοσμίως, με αμείωτο ρυθμό και το επόμενο έτος. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 1 στους 5 εργαζόμενους αναφέρει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η «Μεγάλη Παραίτηση» δεν είναι προσωρινή: 1 τους 5 εργαζομένους είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη το επόμενο 12μηνοΕπίσης, το 35% των εργαζομένων σχεδιάζει να ζητήσει από τον εργοδότη του υψηλότερο μισθό τους επόμενους 12 μήνες, με τη μισθολογική πίεση να είναι υψηλότερη στον τομέα της τεχνολογίας, όπου το 44% των εργαζομένων σκοπεύει να ζητήσει αύξηση. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι χαμηλότερα στο δημόσιο τομέα (25%).
Μολονότι η αύξηση αποδοχών είναι το κύριο κίνητρο για την αλλαγή εργασίας (71%), η επιθυμία εργασίας από την οποία αντλούν ικανοποίηση (69%) και στην οποία είναι πραγματικά ο εαυτός τους (66%) συμπληρώνουν τα τρία κορυφαία ζητούμενα για τους εργαζομένους. Σχεδόν οι μισοί (47%) έδωσαν προτεραιότητα στο να μπορούν να επιλέξουν τη τοποθεσία εργασίας τους.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η παγκόσμια έρευνα “Global Workforce Hopes and Fears” που διενήργησε η PwC σε 52.195 εργαζόμενους σε 44 χώρες, μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για το ανθρώπινο δυναμικό.
Η ασφάλεια της εξειδίκευσης
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι αισθάνονται πιο ενδυναμωμένοι, γεγονός που αυξάνει τις ανισότητες στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν κατά 7% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πουν ότι λαμβάνουν ικανοποιητικές οικονομικές αμοιβές και αντίστοιχα είναι κατά 7% λιγότερο πιθανό να ζητήσουν αύξηση.
Οι γυναίκες έχουν επίσης 8% λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν προαγωγή και αυτό το αίτημα είναι πιο πιθανό να μην πραγματοποιηθεί - καθώς οι γυναίκες σε ποσοστό 8% περισσότερο από τους άντρες αισθάνονται ότι δεν εισακούγονται από τους προϊσταμένους τους.
Από την έρευνα προέκυψαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών, με τους εργαζόμενους που ανήκουν στη Gen Z να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και δύο φορές πιο πιθανό από τους Baby Boomers να εκφράσουν την ανησυχία ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον ρόλο τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πόλωσης είναι η εξειδίκευση ή μη των εργαζομένων, καθώς καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που κατέχουν δεξιότητες υψηλής αξίας και εκείνους που δεν κατέχουν. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κατέχουν δεξιότητες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση (29% του δείγματος δηλώνει ότι έχουν δεξιότητες που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους) είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους (70% έναντι 52%).
Εξ αποστάσεως εργασία
Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι το 45% των εργαζομένων νιώθει ότι η δουλειά τους δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, το 63% δηλώνει ότι προτιμά κάποιο συνδυασμό εργασίας με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως εργασίας. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι αναμένει από τον εργοδότη του να προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.
Στο μεταξύ, το 26% των εργαζομένων θα προτιμούσε την αμιγώς εξ αποστάσεως εργασία, αλλά μόνο το 18% εκτιμά ότι οι εργοδότες τους είναι πιθανό να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο.
Ποσοστό 18% λέει ότι οι εργοδότες τους είναι πιθανό να απαιτήσουν εργασία με αμιγώς φυσική παρουσία, κάτι που προτιμά μόνο το 11% των εργαζομένων.