Οι δεξιότητες στους τομείς Data Science και Cloud οι πιο περιζήτητες δεξιότητες το 2025
Πιο απαραίτητες από ποτέ γίνονται σήμερα στον κόσμο της εργασίας οι ψηφιακές δεξιότητες. Ο COVID-19, η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδιαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας και έχουν αναδείξει την κρισιμότητα των ψηφιακών δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, που προετοιμάζονται για το μέλλον της εργασίας.
Το 69% των εργαζομένων αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες ψηφιακής εκπαίδευσης στη μετά-covid εποχήΗ έρευνα “Resetting Normal 2021” της Adecco αποκάλυψε μια παγκόσμια τάση για μαζική αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling), με το 69% των συμμετεχόντων να αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες ψηφιακής εκπαίδευσης στη μετά-covid εποχή. Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες.
Σύμφωνα με την Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας, έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές, θα απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών. Η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας - κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, όπως οι εργάτες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης και οι λογιστές.
Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι δεξιότητες, που θα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025, σχετίζονται με την Επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) και το Cloud Computing. Οι δε θέσεις εργασίας, που έχουν να κάνουν με το cloud, περιλαμβάνουν τους data architects, τους προγραμματιστές και τους data scientists,
Τεχνητή νοημοσύνη
Επίσης, περιζήτητες θα είναι το 2025 οι δεξιότητες που σχετίζονται με Τεχνική Νοημοσύνη (Artificial intelligence -AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning-ML), με Big Data Science, με το Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική, με την Αυτοματοποίηση Διαδικασιών, την Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Μεγάλη ζήτηση αναμένεται έως το 2025 σε τομείς, όπως η Ασφάλεια Πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της κυβερνοασφάλειας), Λογισμικό και Ανάπτυξη Εφαρμογών (UX/UI, προγραμματισμός blockchain) και Internet of Things.
Περιζήτητα είναι όμως και μερικά soft skills, καθώς η λίστα περιλαμβάνει και δεξιότητες όπως: Επίλυση προβλημάτων, Αυτοοργάνωση (Self-Management), Συνεργασία με άλλα άτομα.
“Η βασική πρόκληση, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι οι συνεχείς αλλαγές στο εξωτερικό τεχνολογικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν με ταχύτατους ρυθμούς. Οι εταιρείες, που επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης, βοηθούν τους υπαλλήλους τους να αναπτύξουν νέες σημαντικές δεξιότητες, ώστε να συμβαδίζουν με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και μια ισχυρότερη μαθησιακή κουλτούρα για την εταιρεία με μακροπρόθεσμα οφέλη, όσον αφορά την εταιρική ταυτότητα και κουλτούρα”, αναφέρει η Adecco.