Οι ευρωπαϊκές δαπάνες για IoT δεν κάμπτονται από τον πληθωρισμό
Κάτι λιγότερο από $210 δισ. θα δαπανήσουν φέτος επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς στην Ευρώπη στην πολλά υποσχόμενη - ταχέως ανερχόμενη - αγορά του Internet of Things. Οι ευρωπαϊκές δαπάνες στην τεχνολογία ΙοΤ θα τρέξουν το 2022 με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα και κόντρα στην διεθνή πληθωριστική κρίση.
IDC: Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης “τρέχουν” οι δαπάνες για το Internet of Things στην Ευρώπη, παρά την παγκόσμια αβεβαιότηταΜάλιστα, ο διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του ΙοΤ, σύμφωνα με το “IDC Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide in Europe”, θα διατηρηθεί έως και το 2026 τουλάχιστον. Η εταιρεία εκτιμά ότι, αν και βρισκόμαστε εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων και μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, η ευρωπαϊκή αγορά IoT θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.
Αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2022 σε διάφορους τομείς, όπως η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, οι υποδομές και η υγειονομική περίθαλψη, όπου η ανάγκη διατήρησης των λειτουργιών και βελτίωσης των επιδόσεων είναι επιτακτική και άρα οι επενδύσεις στο ΙοΤ απαραίτητες.
Το 2022, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών αναμένεται να είναι στον τομέα της μεταποίησης και των πόρων, λόγω περιπτώσεων χρήσης που σχετίζονται με λύσεις πρόβλεψης συντήρησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παραγωγής, όπου οι λύσεις IoT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απομακρυσμένης παρακολούθησης.
Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης
Μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά του ΙοΤ αναμένεται να δώσει η αυξανόμενη διείσδυση της ηλεκτροκίνηση και η επιτακτική ανάγκη για εγκατάσταση ενός εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Το IoT είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τη διαθεσιμότητα και τον προγραμματισμό κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο, τις ειδοποιήσεις χρέωσης, την αυτοματοποιημένη χρέωση και τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. καθώς και την προσφορά ευκαιριών μάρκετινγκ.
Ένας άλλος παράγοντας, που επιδρά θετικά στην αγορά ΙοΤ της Ευρώπης, είναι η αυξημένη ζήτηση από πλευράς ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για παρακολούθηση της ασφάλειας μέσω βίντεο.
Η IDC αναμένει ότι οι λύσεις IoT για ανάλυση βίντεο, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων αλγόριθμων, με στόχο την αναγνώριση, τον εντοπισμό και την ανάλυση ζωντανών ή αποθηκευμένων ροών βίντεο σε διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών αναλύσεων και της επιτήρησης ασφαλείας, θα κερδίζει έδαφος σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια σε πολλούς κλάδους.
Ο πόλεμος
Παρά την πανδημία, το IoT έχει εξελιχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι οργανισμοί έπρεπε να φτάσουν τη διαφορά με πιο προηγμένες χώρες στη Δυτική Ευρώπη όσον αφορά την ωριμότητα και την υιοθέτηση.
Ωστόσο, λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, η υιοθέτηση λύσεων IoT στη Ρωσία θα επηρεαστεί έντονα, ενώ άλλες χώρες στην περιοχή θα επηρεαστούν από την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και τις ανακατατάξεις στις προτεραιότητές τους.
“Με δεδομένη την ικανότητά του να βελτιώνει την παραγωγικότητα, να μειώνει το κόστος λειτουργίας, να συντονίζει καλύτερα τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης και να βελτιώνει την εμπειρία των πελατών, το IoT θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη για πολλούς ηγέτες της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει η IDC.