Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε σημαντικά το κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής - Λογισμικού

softwareengnew

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης βελτιώθηκε τόσο έναντι του προηγούμενου μήνα, όσο και σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 120,2 μονάδεςΟ δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 120,2 μονάδες από 108,1 μονάδες τον Ιανουάριο, σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 82,8 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου παρέμειναν τον Φεβρουάριο θετικές στις +43 μονάδες (από +42 μονάδες τον Ιανουάριο).

 

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση στην αγορά βελτιώθηκαν κατά 33 μονάδες και διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις +50 μονάδες. Το ίδιο συνέβη και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες ενισχύθηκαν αισθητά: από τις +33 μονάδες τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν στις +43 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των θετικών προβλέψεων για την απασχόληση στον κλάδο, που βελτιώθηκαν εντονότερα: από τις +25 μονάδες τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν στις +50 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως διαπιστώνει η έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Φεβρουάριο, ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές στις +36 μονάδες (από +8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

 

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι τον Φεβρουάριο μία στις πέντε επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δήλωναν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 32% των εταιρειών (από 21% τον Ιανουάριο) ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 25% τη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους.

 

Τέλος, μόλις το 4% των επιχειρήσεων επεσήμανε παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικό εμπόδιο της λειτουργίας τους.

 

Η ελληνική αγορά

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνολικά στην Ελλάδα παρέμεινε τον Φεβρουάριο στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 114 μονάδες (από 114,2 τον Ιανουάριο). Η επίδοση αυτή είναι κοντά στο ιστορικά μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

 

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας δεν έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ επιδεινώθηκαν στο Λιανικό Εμπόριο και τη Βιομηχανία.

 

Η επαναφορά ήπιων περιοριστικών μέτρων δεν έπληξε τις προσδοκίες στον κλάδο του Τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Λιανικού Εμπορίου, κυρίως στην Ένδυση - Υπόδηση και τo εμπόριο οχημάτων.

 

Στη Βιομηχανία αφομοιώνεται η άνοδος της προηγούμενης περιόδου, επίσης σε ιστορικά μέγιστο επίπεδο 20 και πλέον ετών. Πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω ελαφρά τον Φεβρουάριο, κυρίως επειδή τα νοικοκυριά προεξοφλούσαν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας συνολικά, όχι όμως και της δικής τους οικονομικής θέσης.

 

Βελτίωση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε τον Φεβρουάριο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. Διαμορφώθηκε δε στις 114 μονάδες και τις 112,8 μονάδες, από 112,7 μονάδες και 111,6 μονάδες αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

 

Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στην αισθητή βελτίωση στις Υπηρεσίες, το Λιανικό εμπόριο και σε μικρότερο βαθμό στις Κατασκευές, ενώ στη Βιομηχανία οι προσδοκίες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες και υποχώρησαν ελαφρά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε ήπια στην Ισπανία (+2,4) και την Γαλλία (+1,9), σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία (+1,2) και την Ιταλία (+1,0), ενώ αντίθετα, επιδεινώθηκε στην Πολωνία και στην Ολλανδία (από -1,7).