Έρευνες - Μελέτες

Μόλις το 15% των startups τεχνολογίας στην Ευρώπη έχει γυναίκα founder

womanmobile

Ανδροκρατούμενο παραμένει το οικοσύστημα της τεχνολογίας στην Ευρώπη, ακόμη και στο πολύ “προοδευτικό” τμήμα του, αυτό που αφορά τις startup εταιρείες. Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με γυναίκα ιδρύτρια αποτελούν - ακόμη και σήμερα - μια μικρή μόνο μειοψηφία στην Ευρώπη.

Το Λονδίνο προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για τις γυναίκες ιδρύτριες νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας στην ΕυρώπηΤην ίδια στιγμή, οι tech startups με γυναίκα founder εξακολουθούν να αποσπούν πολύ μικρό τμήμα των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, ενώ οι γυναίκες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Η Startup Genome και το We Rise συνεργάστηκαν για να μελετήσουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup τεχνολογίας και τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών. Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των γυναικών ιδρυτριών startup εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη παραμένει κάτω του 15%. 

Επίσης, μόνο το 25% - κατά μέσο όρο - των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας κατέχουν γυναίκες. Βέβαια, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που καταφέρνουν να σπάσουν αυτόν τον κανόνα, με το Λονδίνο, για παράδειγμα, να αποτελεί την πιο women-friendly πρωτεύουσα της Ευρώπης σε επίπεδο tech νεοφυών εταιρειών. 

Εξίσου καλές επιδόσεις στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν το Παρίσι και το Βερολίνο, που κατακτούν τη δεύτερη και τρίτη θέση ανάμεσα στα πιο φιλικά προς τις γυναίκες νεοφυή οικοσυστήματα της Ευρώπης. 

Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, απουσιάζει από τη λίστα με τις 25 ευρωπαϊκές πόλεις, που θεωρούνται οι πιο women-friendly στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. 

Την πεντάδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων για γυναίκες ιδρύτριες startups και CEO, συμπληρώνουν η Στοκχόλμη και το Δουβλίνο. Στην πρώτη δεκάδα της ίδιας λίστας βρίσκονται χώρες, όπως η Βαρκελώνη (6η πανευρωπαϊκά), η Μαδρίτη (7η), η Ζυρίχη (8η θέση), το Ελσίνκι (στην 9η) και το Άμστερνταμ (στη 10η).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μελέτης, τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην κλιμάκωση (scale up) startups με γυναίκα ιδρυτή έχουν οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη. Πάντως, όπως δείχνει η μελέτη, κατά μέσο όρο το ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης σε τεχνολογικές startups με γυναίκα founder έχει παραμείνει στάσιμο στο 10% εδώ και μια τριετία (από το 2018). Συνολικά δε το 88,9% των τεχνολογικών startup στην Ευρώπη έχουν ιδρυθεί από άντρες έναντι μόλις 10,8% από γυναίκες. 

Η εξαίρεση του Λονδίνου
Η βρετανική πρωτεύουσα έχει, πανευρωπαϊκά, τις καλύτερες - αθροιστικά - επιδόσεις σε τρεις δείκτες: το ποσοστό των γυναικών founders τεχνολογικών startups, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων προς tech startups γένους θηλυκού.

Στο Λονδίνο, που έχει και τον τίτλο της πιο women-friendly ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, το ποσοστό των startups με γυναίκα founder φθάνει στο 13%, ενώ το ποσοστό των νεοφυών εταιρειών που έχει προσελκύσει χρηματοδότηση αρχικού σταδίου ανέρχεται στο 17%. Επίσης, το 26% των εργαζομένων σε startup εταιρείες τεχνολογίας είναι γυναίκες.