34η σε 100 προορισμούς παγκοσμίως η Ελλάδα για τους digital nomads
Ορατή για τους digital nomads γίνεται σταδιακά η Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στον διεθνή χάρτη των προορισμών, που προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες. Για το 2021, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 34η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες, σε όλο τον πλανήτη, που διεκδικούν μια θέση ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες.
19η θέση κατακτά η Ελλάδα στις προτιμήσεις των digital nomads στο κριτήριο ποιότητα ζωήςΑπό τις 100 χώρες, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της 14ης έρευνας “HSBC Expat Explorer 2021”, οι 46 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης τους στη λίστα με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς, με την Ελλάδα να τερματίζει 34η. Μάλιστα, η Ελλάδα καταφέρνει να βρεθεί σε πιο υψηλές θέσεις της λίστας, όταν η κατάταξη γίνεται με κριτήρια, όπως η ποιότητα ζωής, οπότε κατατάσσεται 19η παγκοσμίως.
Η έρευνα της HSBC, που διενεργήθηκε σε δείγμα 20.000 στελέχη τα οποία ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους, δείχνει ότι 7 στα 10 στελέχη πιστεύουν ότι στην Ελλάδα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τη χώρα τους. Η Ελλάδα πετυχαίνει, παράλληλα, καλές επιδόσεις όσον αφορά το αίσθημα ασφάλειας (57% σε σύγκριση με το 49% παγκοσμίως) και ως προς το περιβάλλον που προσφέρει (57% έναντι 41%).
Πρώτη παγκοσμίως η Ελβετία
Στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του κόσμου για τους digital nomads το 2021 καταλαμβάνει η Ελβετία, με δεύτερη την Αυστραλία και τρίτη τη Νέα Ζηλανδία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το αγγλο-νορμανδικό νησί Γκέρνσεϊ βρίσκεται στην 5η θέση.
Η νήσος Τζέρσεϋ - στο δυτικό άκρο της θάλασσας της Μάγχης, 12 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές - καταλαμβάνει την 6η θέση της ίδιας λίστας, ενώ η Νήσος του Μαν στην ιρλανδική θάλασσα βρίσκεται στην 7η. Το Μπαχρέιν, η Σιγκαπούρη και το Κατάρ συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους digital nomads το 2021.
Τι θέλουν οι digital nomads
Η καλή ποιότητα ζωής, στην οποία προσβλέπουν οι digital nomads που ψηφίζουν Ελλάδα, αποτελεί πολύ σημαντικό asset της χώρας για περαιτέρω ανέλιξη στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ελκυστικών προορισμών. Κι αυτό γιατί, όπως δείχνει η έρευνα, οι ψηφιακοί νομάδες θέτουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ζωή σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς λόγους για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να μετακομίσει για να εργαστεί σε άλλη χώρα.
Σε γενικές γραμμές, η τοπική κοινωνία και η κουλτούρα είναι εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων digital nomads για τον επόμενο χρόνο.
Ποιότητα ζωής
Οι μεσογειακές χώρες αξιολογούνται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για να μετακομίσει κάποιος με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η Ισπανία κατατάσσεται πρώτη (66%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (64%) και η Πορτογαλία (62%).
Η Ελλάδα, αν και βρίσκεται πίσω από αυτές τις μεσογειακές χώρες, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη ερώτηση, το οποίο φτάνει το 40% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (35%).