Έρευνες - Μελέτες

Κατεβάζει ρυθμούς η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

laptopfinger

Ρυθμούς κατεβάζει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία το 3ο τρίμηνο του 2021 αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 5%. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν μεν, αλλά με μονοψήφιο ρυθμό, μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδου.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 5% το 3ο τρίμηνο μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδουΟι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (επιτραπέζιοι, φορητοί και σταθμοί βάσης), σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήλθαν το εξεταζόμενο διάστημα σε 84,1 εκατ. συσκευές. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι όγκοι παραμένουν σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, δεδομένου του πόσο ισχυρή ήταν η βιομηχανία το 3ο τρίμηνο του 2020.

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι η επίδοση του 3ου τριμήνου μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο διετή ρυθμό αύξησης 9% από το 3ο τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών και κινητών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2021 και έφτασαν τα 67,4 εκατ. μονάδες, ενώ οι αποστολές επιτραπέζιων και σταθερών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 12% στα 16,6 εκατ. συσκευές. 

Σύμφωνα με την Canalys, παρά την υψηλή ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αγορά υπέστη μια σειρά πλήγματα, που κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση της προσφοράς. Κατασκευαστές και κανάλια διανομής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση παραγγελιών, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων. 

Αρρυθμίες στα logistics
“Οι αρρυθμίες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και των logistics παραμένουν ο βασικός παράγοντας, που φρενάρει την υψηλότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών”, αναφέρει η Canalys. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η παραγωγική αλυσίδα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τα lockdown και άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας.

Αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά μεταφορών, όπου οι τιμές των ναύλων αυξάνονται και οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανταγωνίζονται για την κάλυψη της ανεκπλήρωτης ζήτησης. “Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει και το 2022. Εκτιμούμε ότι, κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, ένα σημαντικό μέρος των παραγγελιών δεν θα εκπληρωθεί”, σχολιάζει η Canalys. 

Οι κατασκευαστές
Από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, όλοι πλην ενός, συνέχισαν να αυξάνουν τους όγκους των πωλήσεων τους κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Η Lenovo ηγήθηκε της αγοράς με πωλήσεις 19,8 εκατ. συσκευών, που συνιστά αύξηση 2,5% σε ετήσια βάση.

Η HP, από την πλευρά της, διατήρησε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, αλλά υπέστη μείωση των πωλήσεων κατά 5,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020. Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς κατέλαβε η Dell, η οποία πέτυχε και τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων από όλους τους κατασκευαστές. Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 26,7%, διαθέτοντας στην αγορά 15 εκατ. συσκευές. 

Η Apple και η Acer ήταν οι δύο εταιρείες, που συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών παγκοσμίως, με ανάπτυξη πωλήσεων 14,4% και 5,7% αντίστοιχα.

Ανά περιοχή
Οι περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Αφρικής (ΕΜΕΑ) και της Ασίας - Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) κατέγραψαν ισχυρή ετήσια αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, με ανάπτυξη 17%, 16% και 13% αντίστοιχα. Η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) είδε τις συνολικές πωλήσεις να μειώνονται κατά περισσότερο από 9% σε ετήσια βάση, ενώ η Ιαπωνία σημείωσε την ταχύτερη πτώση πωλήσεων, καθώς οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%.