Έρευνες - Μελέτες

Οι online αγορές από e-φαρμακεία θα υπερβούν τα $177 δισ. το 2026

online-pharmacy-fast-home-delivery-backgrounddccdec63a00e914c

Σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά για το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται αυτή των ηλεκτρονικών φαρμακείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών ερευνών, οι online αγορές από ψηφιακά φαρμακεία αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα $177 δισ. το 2026 σε συνταγογραφούμενα, μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραφάρμακα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

 

Ο κλάδος των online φαρμακείων είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίουΟ κλάδος των ηλεκτρονικών φαρμακείων - σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Convert Group - θεωρείται ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος από όλους τους κλάδους του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή η τάση αποδίδεται, κυρίως, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

 

Η αλλαγή των αγοραστικών συνηθειών ως αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19 έχει παίξει μείζονα ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1ο τρίμηνο του 2021, οι επισκέψεις στα online φαρμακεία παγκοσμίως άγγιξαν τα 2,7 δισ. σε ένα σύνολο 96 χωρών. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 43% σε παγκόσμιο επίπεδο συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

 

“Η διείσδυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μαζί με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών παράδοσης στο “τελευταίο μίλι” (κούριερ) αποτελούν επιταχυντές στο διεθνές περιβάλλον για την ψηφιοποίηση της προμήθειας φαρμάκων από τους ασθενείς και τους καταναλωτές, εύκολα, γρήγορα και με την μέγιστη ασφάλεια”, αναφέρει η Convert Group. 

 

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, χτίζει - και μάλιστα με αξιώσεις - τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των online φαρμακείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, το διάστημα Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες.  

 

Πάντως, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις πέντε χώρες από τις 96 που μελετήθηκαν (Ελλάδα, Αλγερία, Κύπρος, Μαρόκο και Τουρκία), όπου οι κάτοικοι της δεν μπορούν να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) online. Παρ’ όλο που οι Έλληνες καταναλωτές περιορίζονται σε online αγορές καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, βρεφικών και προϊόντων υγιεινής από τα οnline φαρμακεία, η δημοφιλία του ηλεκτρονικού καναλιού είναι αξιοσημείωτη στη χώρα μας. 

 

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 οnline επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε κάποιο οnline φαρμακείο. Πρωταθλήτρια χώρα στις online επισκέψεις είναι η Σουηδία με 18 επισκέψεις/κάτοικο, ενώ η Αγγλία έχει 10, το Βέλγιο έχει 7 και οι ΗΠΑ έχουν 6 οnline επισκέψεις/κάτοικο για το 2020.

 

Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η πώληση ΜΥΣΗΦΑ, 47 από τις 96 χώρες της έρευνας επιτρέπουν ήδη την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Rx) στο online περιβάλλον. Κι αυτό καθώς πολλές χώρες, που ήταν αρνητικές στη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων οnline, άλλαξαν στάση λόγω της πανδημίας.

 

Ακόμα και στη Ρωσία, όπου το θέμα ήταν σε διαβούλευση για χρόνια, η Ρωσική Δούμα ψήφισε με διαδικασίες εξπρές ολίγων ημερών υπέρ της οnline πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τον Απρίλιο του 2020, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά.