Παγκόσμια έλλειψη ταλέντων: 85 εκατ. θέσεις δεν θα καλυφθούν έως το 2030
Ενόψει ενός νέου πόλεμου ταλέντων θα βρεθούν οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Ο πιο σημαντικός μετασχηματισμός του ανθρώπινου δυναμικού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια έλλειψη ταλέντων. Σύμφωνα με έρευνα της Korn Ferry, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να μην καλυφθούν έως το 2030, λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Ο πιο σημαντικός μετασχηματισμός ανθρώπινου δυναμικού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δημιουργήσει παγκόσμια έλλειψη ταλέντωνΤο νούμερο είναι δυσθεώρητο, αν σκεφτεί κανείς ότι ισοδυναμεί, για παράδειγμα, με τον πληθυσμό της Γερμανίας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου $8,5 τρισ. μη πραγματοποιημένα ετήσια έσοδα.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο μέρος της έλλειψης θα προέλθει καθαρά από δημογραφικούς λόγους. Η Ιαπωνία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, για παράδειγμα, έχουν χαμηλά ποσοστά γεννήσεων εδώ και δεκαετίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των baby boomers θα έχει απομακρυνθεί από το εργατικό δυναμικό έως το 2030, αλλά οι νεότερες γενιές δεν θα έχουν προλάβει να αναλάβουν πολλές από τις υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Μέχρι το 2030, η έκθεση εκτιμά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει έλλειψη έως και 6 εκατ. εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ στην Κίνα το έλλειμμα μπορεί να είναι διπλάσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειμμα άνω των 6 εκατομμυρίων εξειδικευμένων εργαζομένων. Σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Βραζιλία η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη, με έλλειψη ταλέντων έως και 18 εκατ. ειδικευμένων εργαζομένων.
Ο ρόλος της πανδημίας
“Η ανατρεπτική δυναμική της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε την επιτάχυνση των υπαρχουσών τάσεων στην απασχόληση, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές αυτή των δημογραφικών”, τονίζει η Manpower. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τεχνικές και οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η ικανότητα συνεργασίας και η ηγεσία θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, οι υποστηρικτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στο διοικητικό και νομικό κλάδο θα υποστούν μείωση.
Περιγράφοντας το υφιστάμενο τοπίο στην εργασία, η Manpower τονίζει ότι σήμερα, σχεδόν οι μισοί (43%) εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η Covid-19 κρίση σηματοδοτεί το τέλος της καθημερινής εργασίας στο γραφείο. “Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, το on demand ανθρώπινο δυναμικό, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και η εργασία χωρίς δέσμευση από φυσικά γραφεία αυξάνονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, η μείωση του “φυσικού” αποτυπώματος ενός οργανισμού, η μεγαλύτερη κινητικότητα και η δημιουργία ευκαιριών εργασίας πέραν των συνόρων μιας χώρας, θα είναι τα στοιχεία που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες για τις επιλογές τους. Για τους εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης δεν συνδέονται, πλέον, μόνο με μια συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς παράλληλα υπάρχουν παγκόσμιες προοπτικές εργασίας.