7 στις 10 εταιρείες θα επενδύσουν σε δίκτυα 5G την επόμενη τριετία
Επενδυτική φρενίτιδα σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G αναμένεται την επόμενη τριετία. Η αύξηση των σχετικών επενδύσεων θα είναι ραγδαία: το 69% των επιχειρήσεων απαντά ότι θα επενδύσει στο 5G την επόμενη τριετία, σε σχέση με μόλις 15% που επενδύει σήμερα.
Ραγδαία αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που θα επενδύουν στο 5G κατά την επόμενη τριετία: 69% σε σχέση με 15% σήμεραΠρωτοπόροι στις επενδύσεις στο 5G εμφανίζονται, σήμερα, οι κλάδοι της ενέργειας και της τεχνολογίας, αλλά και o κλάδος της υγείας, που εκτιμάται ότι θα προβεί στις μεγαλύτερες επενδύσεις, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σχεδόν οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν στο 5G μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με 43% στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού και 38% στην Ευρώπη.
Η πλειοψηφία των εταιρειών (74%) πιστεύει ότι οι λύσεις 5G θα αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, οι περισσότερες από αυτές (67%) είναι σε στάδια δοκιμών ή βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διενέργεια πιλοτικών δοκιμών. Η διστακτική στάση των επιχειρήσεων απέναντι στην υιοθέτηση των εφαρμογών 5G, πηγάζει, κυρίως, από την έλλειψη γνώσεων σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του 5G και την αντίληψη πολλών, ότι αποτελεί απλώς μία αναβάθμιση του δικτύου 4G.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΕΥ, λιγότερες από τις μισές (48%) επιχειρήσεις έχουν τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε λύσεις δικτύων Internet of Things (IoT). Τρεις στις τέσσερις, μάλιστα, θεωρούν ότι, για να είναι επιτυχής η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν το τρέχον λειτουργικό τους μοντέλο.
Προκλήσεις
Τα στελέχη, που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν ως πρόσθετες προκλήσεις, τον τρόπο ενσωμάτωσης του 5G στις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές των οργανισμών τους, αλλά και τις αντιλήψεις περί χαμηλού βαθμού ωρίμανσης της τεχνολογίας 5G.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύει, επίσης, ότι θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαρκώς τις δυνατότητες του 5G. Επιπλέον, το 77% δηλώνει ότι θα δώσει προτεραιότητα σε προμηθευτές λύσεων 5G, που μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία ως συνεργάτες. Πάντως, η έρευνα διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες εύρεσης του κατάλληλου προμηθευτή 5G.
“Για την επίτευξη των ανωτέρω, είναι κρίσιμη η δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος 5G, με συμμετοχή χρηστών, προμηθευτών εξοπλισμού και κλαδικών λύσεων, τηλεπικοινωνιακών παρόχων και δημοσίων φορέων. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να κατανοήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει το 5G, επενδύοντας σε δοκιμές και τη σταδιακή υιοθέτησή του. Οι πάροχοι και οι προμηθευτές λύσεων 5G θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες, κλαδικά προσαρμοσμένες προτάσεις, που θα στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας, στη βάση μίας συνεργατικής σχέσης”, αναφέρει σχετικά η ΕΥ Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι στη μελέτη “Maximizing the 5G opportunity for enterprise”, η οποία διερευνά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των δικτύων 5G, συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως.