Ανοχύρωτες έναντι ψηφιακών επιθέσεων δηλώνουν οι επιχειρήσεις
Ακόμη πιο ευάλωτες απέναντι στις ψηφιακές επιθέσεις νιώθουν σήμερα οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με το καθεστώς της τηλεργασίας να δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία συχνά οι εταιρείες αδυνατούν να χειριστούν. Στην εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι υπεύθυνοι Πληροφορικής έρχονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη πονοκέφαλο.
Πάνω από τους μισούς υπεύθυνους Πληροφορικής (59%) δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ασφάλειαςΠάνω από τους μισούς υπεύθυνους για το ΙΤ (59%) πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ή κάποιον απόλυτα αποδοτικό τρόπο, ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας και απορρήτου, που δημιουργεί η εξ αποστάσεως εργασία. Σύμφωνα με νέα έρευνα της ManageEngine, του τμήματος εταιρικής διαχείρισης IT της Zoho Corporation, πολλές επιχειρήσεις είναι έτοιμες σήμερα να συνεχίσουν μια υβριδική προσέγγιση, όσον αφορά την απασχόληση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Αυτή η απόφαση δημιουργεί νέες και μάλιστα, πιεστικές ανάγκες για τις ομάδες Πληροφορικής των εταιρειών.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε περισσότερους από 500 επαγγελματίες της Πληροφορικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει ακριβώς πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ανάγκες. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι η χρήση ή εγκατάσταση συστημάτων, συσκευών, λογισμικού, εφαρμογών και υπηρεσιών χωρίς ρητή έγκριση των τμημάτων Πληροφορικής αυξάνεται. Για την ακρίβεια, μόνο το 22% απαντούν ότι χειρίζονται με απόλυτη ασφάλεια αυτές τις νέες απειλές.
Προκλήσεις
Μάλιστα, αυτή η αδυναμία προβλεψιμότητας όσον αφορά τους ψηφιακούς κινδύνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων Πληροφορικής, μπορεί να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο το 39% των στελεχών, που είναι υπεύθυνα για το ΙΤ, ανέφερε την εκπαίδευση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των υπαλλήλων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτό υποδηλώνει ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες ασφαλείας του ΙΤ είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια.
Προετοιμασία
Η έρευνα εξετάζει πόσο προετοιμασμένες ήταν οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους για την εξ αποστάσεως εργασία, με μόλις το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων να δηλώνει “ήδη έτοιμο” πριν από την πανδημία. Το 42% των υπευθύνων Πληροφορικής απαντά ότι ο οργανισμός τους δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένος με εργαλεία απομακρυσμένης υποστήριξης και άδειες VPN πριν οι εργαζόμενοι αρχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού αποτελεί έναν δυσμενή παράγοντα, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν είχε στη διάθεσή του σαφή σχέδια συνέχειας ή αποκατάστασης σε περίπτωση σημαντικών πληγμάτων στα συστήματα ασφαλείας.
“Ενώ βρισκόμαστε, πλέον, πολλούς μήνες στη νέα πραγματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί θέτουν την ασφάλεια στην πρώτη γραμμή των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Οι ομάδες Πληροφορικής πρέπει να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα και τα εργαλεία ασφαλείας”, σημειώνουν οι αναλυτές.