Έρευνες - Μελέτες

6 στους 10 Έλληνες έχουν πέσει θύματα fake news

fakenews

Ποικίλες και εξόχως επικίνδυνες είναι οι δυσμενείς καταστάσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι χρήστες του Διαδικτύου, με τους Έλληνες να μην αποτελούν εξαίρεση. Χωρίς να μπορεί να υποτιμήσει κανείς τη σημασία και τον ρόλο του Διαδικτύου, το Internet είναι ένα αχανές μέρος που κρύβει και απειλές για τους χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την περιήγηση τους σε αυτό.

Ένας στους τρεις έχει προσεγγιστεί από άτομα που έκρυβαν την πραγματική τους ταυτότητα και τις αληθινές τους προθέσειςΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε η Kaspersky στην Ελλάδα την περίοδο του μαζικού lockdown, οι Έλληνες χρησιμοποιούν κατά βάση το smartphone τους (63,3%) και πολύ λιγότερο το laptop τους (15,1%) για την πρόσβαση τους στο Διαδίκτυο. Εκεί, οι δυσμενείς καταστάσεις, που συναντούν, ποικίλουν: περισσότεροι από τους μισούς (55,2%) έχουν πέσει θύματα fake news. Επίσης, ένας στους τρεις έχει προσεγγιστεί από άτομα που έκρυβαν την πραγματική τους ταυτότητα και τις αληθινές τους προθέσεις. Επιπλέον, το 26,9% έχει δεχτεί αιτήματα παροχής προσωπικών δεδομένων (προσωπικά στοιχεία, τραπεζικά στοιχεία), ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης (15,1%), ηλεκτρονικής απάτης (12,4%) και διαδικτυακού εκφοβισμού (7,3%).

Σε γενικότερο επίπεδο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει πως την ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτικότητα και η διατήρηση της ανωνυμίας, όταν σερφάρει στο Ιnternet, όσο και να παραμένει ασφαλής από απειλές, στην πραγματικότητα μόλις οι μισοί (49,1%) έχουν εγκατεστημένα αντιιϊκά προγράμματα στις συσκευές τους. Μάλιστα, μόνο το 16,3% έχει εγκαταστήσει VPN στις συσκευές που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε εφαρμογές. 

Διαδικτυκό απόρρητο
“Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Έλληνες εκτιμούν το διαδικτυακό τους απόρρητο και συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις απειλές στις οποίες εκτίθενται στον διαδικτυακό κόσμο, από fake news έως σεξουαλική παρενόχληση και κλοπές δεδομένων. Ωστόσο, το γεγονός ότι μόνο 1 στους 6 χρήστες χρησιμοποιεί VPN για την προστασία της σύνδεσής του και λίγο περισσότεροι από τους μισούς εφαρμόζουν κάποια μορφή antivirus προστασίας, όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο, σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια τα οφέλη του διαδικτυακού κόσμου στο σύνολό του”, αναφέρει η Kaspersky.

Ειδικά όταν η χρήση του Διαδικτύου αφορά πιο λεπτά, προσωπικά ζητήματα, όπως η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου σε εφαρμογές και sites γνωριμιών, τότε οι άνθρωποι μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο ευάλωτοι σε απάτες. Παράλληλα και οι ίδιες εφαρμογές έχουν ορισμένα τρωτά σημεία προς εκμετάλλευση από τους κυβερνοεγκληματίες.

Μπορεί, λοιπόν, η ίδια έρευνα να αποκάλυψε πως παραπάνω από τους μισούς Έλληνες χρήστες (53,6%) πιστεύουν πως αυτές οι εφαρμογές παρέχουν αρκετά υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας (αντιιϊκά προγράμματα, VPN), στην πραγματικότητα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους, καθώς οι κίνδυνοι αφθονούν, ακόμη και για τις πιο δημοφιλείς εξ αυτών (Tinder, Badoo, κ.λπ.).