Έρευνες - Μελέτες

Η πλήρης ιδιωτικότητα στον ψηφιακό κόσμο είναι αδύνατη λένε οι χρήστες

gdpr

Αδύναμοι να προστατεύσουν πλήρως την ιδιωτικότητά τους στον ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε, όπου η διαδικτυακή ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί σύμβαση. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) χρήστες αισθάνονται ότι η πλήρης ιδιωτικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο είναι αδύνατη. Προφανώς δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί επικρατεί αυτή η άποψη. Με 9 στους 10 (89%) καταναλωτές να βρίσκονται online αρκετές φορές την ημέρα, το Διαδίκτυο έχει γίνει άρρηκτα συνδεδεμένο με ό,τι κάνουμε - από πραγματοποίηση αγορών και παρακολούθηση ταινιών, μέχρι αναζήτηση εργασίας, κοινωνικοποίηση και τραπεζικές συναλλαγές.

1 στους 3 ανθρώπους, παγκοσμίως, δεν ξέρει πώς μπορεί να προστατεύσει πλήρως την ιδιωτικότητά του onlineΑπέναντι σε αυτή την πραγματικότητα έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι ένας στους τρεις (32,3%) δεν ξέρει πώς μπορεί να προστατεύσει πλήρως την ιδιωτικότητά του online, ενώ μερικοί θεωρούν ότι δεν έχουν αρκετή δύναμη για να αντισταθούν στις παραβιάσεις ιδιωτικότητας. Ανησυχητικά, περισσότεροι από ένας στους δέκα (13%) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το πώς μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την ιδιωτικότητά τους.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ η αντίληψη της ιδιωτικής ζωής δεν είναι ίδια για όλους, υπάρχουν χειροπιαστές συνέπειες που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται εσφαλμένα ή πέφτουν σε λάθος χέρια. Παρά το γεγονός αυτό, ένας στους πέντε (18%) θα θυσιάσει ευχαρίστως την ιδιωτικότητά του και θα κοινοποιήσει τα δεδομένα του αν πάρει σε αντάλλαγμα κάτι δωρεάν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η κοινοποίηση δεδομένων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να μετατραπεί σε καθοδικό σπιράλ, καθώς πολλοί άνθρωποι μοιράζονται απερίσκεπτα τα δεδομένα και τις προσωπικές πληροφορίες τους online. 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μείζον θέμα για τους χρήστες αποτελεί η πρόσβαση στα δεδομένα τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, πάνω από ένας στους τέσσερις (26%) ότι κάποιος τρίτος είχε πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το μέγεθος αυτό αυξάνεται σε σχεδόν έναν στους τρεις (31%) για ηλικίες 16-24 ετών. Για το 24% των ανθρώπων αυτών, τα απόρρητα ή μυστικά δεδομένα τους εκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν για δόλιους σκοπούς. Σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσε ότι κάποιος είχε πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών χωρίς την άδειά του. 

Συστάσεις
Οι αναλυτές προτείνουν στους χρήστες μερικά απλά βήματα, για να διατηρήσουν τον online κόσμο τους ιδιωτικό:

-Σκεφτείτε δύο φορές πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες της δημοσιοποίησης των απόψεων ή των πληροφοριών σας; Θα μπορούσε το περιεχόμενο να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ή σε βάρος σας τώρα ή στο μέλλον;

-Μην μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης για τους online λογαριασμούς σας με συγγενείς ή φίλους. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα ή ένα σαν ένας βολικός τρόπος για την κοινή χρήση λογαριασμών με τους αγαπημένους σας, αλλά ενισχύει και την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια απατεώνων. Κρατήστε τους για τον εαυτό σας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας σε περίπτωση που μια από αυτές τις προσωπικές σχέσεις λήξει άδοξα.

-Πάρτε τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά σας σοβαρά και μην μοιράζεστε ή επιτρέπετε την πρόσβαση στις πληροφορίες σας σε τρίτους εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια.

-Μια συνδυαστική λύση προϊόντων ασφάλειας και πρακτικών βημάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απειλές και να διατηρήσει τα στοιχεία σας ασφαλή online.