Έρευνες - Μελέτες

Ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας στην Ευρώπη επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη

artinte2

Ιδιαίτερα θετική στάση απέναντι στο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-ΑΙ) υιοθετεί ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί φορείς είτε επενδύουν ήδη στη νέα αναδυόμενη τεχνολογία, είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο να το κάνουν στο προσεχές μέλλον. Για την ακρίβεια, 9 στα 10 στελέχη της δημόσιας διοίκησης απαντούν ότι ο οργανισμός τους σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για το ΑΙ το επόμενο έτος.

9 στα 10 στελέχη της δημόσιας διοίκησης απαντούν ότι ο οργανισμός τους σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για το ΑΙ το επόμενο έτοςΦορείς και οργανισμοί της δημόσιας διοίκησης εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με την επίδραση του ΑΙ σε κυβερνητικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία ότι η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης συνοδεύεται από προκλήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των ερωτηθέντων, πάντως, πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις οργανώσεις τους κατά τα προσεχή έτη.

Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της Accenture, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, διαχείρισης της απάτης και διαχείρισης κινδύνου είναι οι δύο τομείς, που υποστηρίζουν περισσότερο την ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών με αξιοποίηση της τεχνολογίας του ΑΙ (25% και 23% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν την αύξηση της  αποδοτικότητας, την εξοικονόμηση κόστους ή χρόνου και την αυξημένη παραγωγικότητα, ως τα μεγαλύτερα προσδοκώμενα οφέλη από τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Σε ερώτηση της έρευνας για το ύψος των κεφαλαίων που κατευθύνουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το 40% των στελεχών απάντησε μεταξύ $5 εκατ. και $15 εκατ., ενώ το 63% 5 έως $10 εκατ. Η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τη μελέτη, προηγείται σημαντικά των άλλων χωρών σχετικά με τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες δαπάνες σε ΑΙ. 

Προκλήσεις
Η μελέτη - που βασίστηκε σε 300 κυβερνητικά στελέχη σε Φινλανδία, Γαλλία, Νορβηγία και Μεγάλη Βρετανία - αποκαλύπτει ότι, παρά τον ενθουσιασμό για το AI, οι κυβερνητικές οργανώσεις τους αντιμετωπίζουν συστημικές προκλήσεις για την υλοποίηση επιτυχημένων έργων AI. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των στελεχών (71%) συμπεριέλαβαν στις δυσκολίες την προμήθεια των σωστών στοιχείων AI.

Στο μεταξύ, το 84% ανέφερε ως πρόκληση την προσαρμογή της λογικής και της συλλογιστικής του ΑΙ στο περιβάλλον του φορέα. Επιπλέον, πάνω από τα τρία τέταρτα (81%) δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προκλήσεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του AI στις back-office λειτουργίες τους.

Επίσης, το 42% εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια γύρω από τη χρήση του AI και σχεδόν το ένα τρίτο (31%) δήλωσε  ότι ο οργανισμός τους δεν έχει τα απαραίτητα ταλέντα και τις δεξιότητες, για να κλιμακώσει τις επενδύσεις τους στο AI.

“Το AI, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη μορφή ψηφιακής τεχνολογίας, είναι πραγματικά μετασχηματιστικό. Αυτό, όμως, συνεπάγεται ότι είναι και πολύπλοκο στην ανάπτυξή του και απαιτεί τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την εξασφάλιση της σωστής στρατηγικής”, αναφέρει η μελέτη της Accenture.