Βελτιωμένο το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιούλιο
Ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούλιο, τόσο σε έναντι του Ιουνίου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου κινήθηκε θετικά - αν και οριακά - και διαμορφώθηκε στις 87,8 μονάδες από 86,5 μονάδες τον Ιούνιο, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018, όταν βρισκόταν στις 71,4 μονάδες.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε οριακά ανοδικά τόσο έναντι του Ιουνίου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΣύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου οξύνθηκαν και κινήθηκαν στα επίπεδα των -9 μονάδων, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση (από +5 μονάδες στις +12 μονάδες).
Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη στο σχετικό δείκτη στις +15 μονάδες (από +11 μονάδες τον Ιούνιο). Το ίδιο συνέβη και στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, όπου το ισοζύγιο ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες (+18 μονάδες από +14 μονάδες). Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές υποχώρησαν (-6 μονάδες από -3 μονάδες ο δείκτης).
Τέλος, το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε τον Ιούλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 20% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 16% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.
Ελληνική οικονομία
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στο σύνολο της ελληνικής αγοράς κινήθηκε έντονα ανοδικά τον Ιούλιο και βρέθηκε στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από το Μάρτιο του 2008. Βελτίωση των προσδοκιών σημειώθηκε σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως (Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές). Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.
“Καθώς πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική. Αυτό συμβαίνει βέβαια συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών. Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους, αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο βαθμό”, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του.
Στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο υποχώρησε στην Ευρωζώνη κατά 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 102,7, όπως και στην Ε.Ε. (μείωση κατά 0,3 μονάδες), που διαμορφώθηκε στις 102,0 μονάδες. Η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται, κυρίως, από την επιδείνωση του κλίματος στις Κατασκευές (-2,6), στη Βιομηχανία (-1,8), στο Λιανικό εμπόριο (-0,8) και στις Υπηρεσίες (-0,4), ενώ αντίθετα ανοδική ήταν η πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+0,6).
Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε πιο έντονα στη Γερμανία (-2,4), παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία, ενώ θετικά κινήθηκε στην Ολλανδία (+1,7), στην Ιταλία (+1,4) και στην Ισπανία (+0,6).
Στην Ε.Ε., η ηπιότερη υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της οριακής υποχώρησης του δείκτη στην Πολωνία (-0,8) και στη Μεγάλη Βρετανία. Σε τομεακό επίπεδο, η επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία ήταν έντονη, το κλίμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, ενώ η επιδείνωση του κλίματος στις Κατασκευές ήταν ηπιότερη και στο Λιανικό εντονότερη σε σχέση με την Ε.Ε.