Προωθείται παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση για την ψηφιακή οικονομία
Τις βάσεις για μια παγκόσμια μεταρρύθμιση, η οποία θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ της “φυσικής” και της ψηφιακής οικονομίας, θέτει αυτές τις ημέρες ο πλανήτης. Το κλίμα αυτό επικράτησε τουλάχιστον στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7), που πραγματοποιείται στην πόλη Σαντιγί της Γαλλίας. Κατά τη συνεδρίαση του G7 οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που δημιουργεί στο επίπεδο της φορολόγησης η ψηφιακή οικονομία.
Ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τους ψηφιακούς “γίγαντες”, με “οδηγό” την αντίστοιχη αμερικανική νομοθεσία, προτείνουν οι G7Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν κοινό τόπο για μια φορολογική συμφωνία επί της αρχής, με την εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου επί των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. «Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικής φορολόγησης, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό καθεστώς GILTI, θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί». Αυτό αναφέρει προσχέδιο της σύνοψης των συμπερασμάτων της Συνόδου των G7, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters.
Το καθεστώς GILTI (Global Intangible Low-Taxed Income) προβλέπει τη φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές των άυλων εισοδημάτων, που αποκτούν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως. Σύμφωνα με το GILTI, τα άυλα εισοδήματα αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό υπόκεινται σε συντελεστή 10,5%, προκειμένου να αποθαρρύνονται οι εταιρίες από τα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε ξένες χώρες αντί του κανονικού φορολογικού συντελεστή 21% που ισχύει μετά από τις μειώσεις των συντελεστών, στις οποίες προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει το προσχέδιο των υπουργών Οικονομικών των G7, που επικαλείται το Reuters, το αμερικανικό μοντέλο GILTI θα αποτελέσει οδηγό για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο φόρος GAFA
Της προσπάθειας για καθιέρωση ενός τη θέσπιση ενός μίνιμουμ φορολογικού συντελεστή για τις ψηφιακές επιχειρήσεις ηγείται η Γαλλία, η οποία είναι και προεδρεύουσα χώρα της Συνόδου των G7. H Γαλλία, η οποία επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για ενιαίο φορολογικό συντελεστή στις ψηφιακές εταιρείες, προχώρησε προ εβδομάδας στην ψήφιση του λεγόμενου φόρου GAFA (από τα αρχικά των Google, Amazon, Facebook και Apple), ο οποίος μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019.
Πρόκειται για μια φορολογική επιβάρυνση της τάξης του 3% επί των εσόδων, που παράγουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί του Διαδικτύου επί γαλλικού εδάφους, τον οποίο μάλιστα η Γαλλία έχει δεσμευτεί να αποσύρει όταν υπάρξει συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο ψηφιακό φόρο.
Η κίνηση της Γαλλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ίδιου του κ. Τραμπ, που κάνει λόγο για στοχοποίηση των αμερικανικών επιχειρήσεων του Διαδικτύου, προειδοποιώντας εμμέσως με αντίμετρα με τη μορφή εμπορικών δασμών. Πάντως, παρά τις ενστάσεις τους, και οι ΗΠΑ φαίνεται πως παραδέχονται ότι υφιστάμενοι διεθνείς φορολογικοί κανόνες, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, έχουν φθάσει πλέον στο όριο ζωής τους και έχουν ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Άλλωστε αποτελεί παγκόσμιο κοινό μυστικό ότι οι κολοσσοί του Διαδικτύου μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή, ανεξάρτητα από την πηγή των εσόδων τους, προκειμένου να διαφύγουν της φορολογίας.