Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε οριακά το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technolo728

Οριακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, τον Ιούνιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε οριακά πτωτικά σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και διαμορφώνεται στις 86,5 μονάδες (από 87,1 μονάδες τον Ιούνιο). Ο δείκτης, πάντως, βρέθηκε σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2018, όταν κινούνταν στις 82,8 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε οριακά πτωτικά τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, αλλά ενισχύθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΣύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν και διαμορφώθηκαν στις -3 μονάδες. Παράλληλα, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε (από +2 μονάδες το Μάιο, στις +5 μονάδες τον Ιούνιο).

Στο μεταξύ, από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, καταγράφεται έντονη κάμψη στο σχετικό δείκτη στις +11 μονάδες (από +20 μονάδες το Μάιο).

Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοζύγιο παραμένει οριακά αμετάβλητο (+14 μονάδες από +13 μονάδες τον Μάιο). Επίσης, οι προβλέψεις για τις τιμές υποχώρησαν (-3 μονάδες τον Ιούνιο από +4 μονάδες τον Μάιο).

Τέλος, το 32% των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 22% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 25% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, στην Ελλάδα, σημειώθηκε τον Ιούνιο μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος, αν και οριακά, κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε οριακά τον Ιούνιο, στις 101,0 μονάδες (από 100,8 μονάδες), επίδοση, ωστόσο, που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1 μονάδες ).

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους περισσότερους κλάδους ήταν ήπια ανοδικές, με ισχυρότερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, μάλιστα, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.

“Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφεται θετική αποτίμηση των εκλογικών εξελίξεων. Παρόμοια πορεία, άλλωστε, του σχετικού δείκτη έχει υπάρξει σε συνάρτηση με όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων πολλών ετών”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Ευρωπαϊκές επιδόσεις
Για το μήνα Ιούνιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη κατά 1,9 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 103,3 μονάδες. Αντίστοιχα κινήθηκε και στην Ε.Ε., όπου μειώθηκε κατά 1,5 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 102,3 μονάδες. Η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται, κυρίως, από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-2,7) και λιγότερο στις Υπηρεσίες (-1,1) και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,7). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά. Πιο έντονα υποχώρησε στη Γερμανία (-2,9), ηπιότερα στην Ιταλία και στην Ολλανδία (-1,5 και στις δύο) και ακόμα λιγότερο στη Γαλλία (-1,0) και στην Ισπανία (-0,6).

Στην Ε.Ε., η μικρότερη υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της αισθητής βελτίωσης του δείκτη στην Πολωνία (+1,9) και την οριακή βελτίωση του κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία (+0,6).