Ουραγός στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα: 58η σε 63 χώρες το 2019
Επιδόσεις που δεν της επιτρέπουν να κατακτήσει μια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της ανταγωνιστικότητας, συνεχίζει να σημειώνει η Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, στον αντίποδα, χάνει έδαφος στον κρίσιμο αυτό τομέα. Για το 2019, η χώρα μας κατατάσσεται 58η μεταξύ 63 κρατών στη διεθνή κατάταξη, ακολουθώντας καθοδική πορεία, καθώς το 2018 κατείχε την 57η θέση, όπως άλλωστε και το 2017. Η εικόνα της χώρας επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, αφού το 2015 κατείχε την 50η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το 2016 βρέθηκε στην 56η. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΙMD World Competitiveness Center, από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Κροατία έχει χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την 60η θέση, ενώ κράτη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, βρίσκονται αρκετά υψηλότερα και συγκεκριμένα στην 48η και 49η θέση, αντίστοιχα.
Πρωταθλήτρια κόσμου σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας η Σιγκαπούρη και ακολουθούν Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑTo IMD World Competitiveness Center αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα των κρατών από το 1989, με βάση 340 επιμέρους δείκτες. Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα “σκληρών” στατιστικών, όπως η ανεργία, το ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και στοιχεία αξιολόγησης για παραμέτρους, όπως η κοινωνική συνοχή και η διαφθορά. Οι δείκτες αυτοί αρθρώνονται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: οικονομικές επιδόσεις, υποδομές, αποδοτικότητα της κυβέρνησης και επιχειρηματική απόδοση.
Στον τομέα των υποδομών, όπου εντάσσεται και ο τεχνολογικός, η Ελλάδα έχει τις καλύτερες - συγκριτικά με τις υπόλοιπες - επιδόσεις. Καταλαμβάνει την 54η θέση μεταξύ των 63 κρατών στις βασικές υποδομές, την 48η στις τεχνολογικές υποδομές, την 41η στις επιστημονικές υποδομές, την 34η όσον αφορά το περιβάλλον της υγείας και την 45η στις υποδομές εκπαίδευσης.
Στην κορυφή η Σιγκαπούρη
Στην κορυφή της λίστας των πιο ανταγωνιστικών χωρών του πλανήτη για το 2019, βρίσκεται η Σιγκαπούρη, η οποία το 2018 κατείχε την τρίτη θέση, δεύτερο κατατάσσεται το Χονγκ Κονγκ, που και πέρσι είχε αντίστοιχη επίδοση, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται για φέτος στην τρίτη θέση, ενώ το περασμένο έτος ηγούνταν της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Ευρώπη, για άλλη μια χρονιά, έχει σημαντική εκπροσώπηση στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας των πιο ανταγωνιστικών κρατών του κόσμου για το 2019: η Ελβετία κατακτά την τέταρτη θέση, η Ολλανδία έρχεται έκτη, η Ιρλανδία ακολουθεί στην έβδομη θέση, η Δανία έπεται στην όγδοη και η Σουηδία βρίσκεται στην ένατη.
Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας για το τρέχον έτος βρίσκεται η Βενεζουέλα, ελαφρώς καλύτερη θέση έχει η Μογγολία, με την Αργεντινή να κατατάσσεται τρίτη από το τέλος.