Το ποδόσφαιρο μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των “έξυπνων” πόλεων
Ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων μπορεί να λειτουργήσει το ποδόσφαιρο, γεγονός που αποτελεί απόρροια της επιρροής που έχει το ποδόσφαιρο στη σημερινή κοινωνία. Αν και η πρόβλεψη είναι κάπως τολμηρή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2060, οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, που φιλοξενούν υπερσύγχρονα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα, θα έχουν υιοθετήσει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες, λειτουργώντας στα νέα πρότυπα των smart cities. Στην “καρδιά” των ποδοσφαιρικών πόλεων θα υπάρχουν τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά στάδια, που για την κατασκευή τους θα απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική δομή τους θα αποτελέσει κλειδί για την πόλη και προπομπό της δημιουργίας καινοτόμων υποδομών στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας και του εμπορίου, ενώ θα κατέχουν τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις. Ήδη τα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη προσφέρουν εμφανή οφέλη στις πόλεις που βρίσκονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεράστια αύξηση επενδύσεων. Κατά μέσο όρο, ένα νέο στάδιο επιφέρει 585 εκατ. ευρώ στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των υποδομών και της αύξησης της εργασιακής απασχόλησης. Έρευνα της Mastercard αποκαλύπτει ότι η δύναμη που κατέχει το ποδόσφαιρο να βελτιώνει υποδομές, να ενισχύει την καινοτομία και την οικονομία γενικότερα θα έχει σαν αποτέλεσμα στα επόμενα 50 χρόνια να αρχίσουμε να βλέπουμε πόλεις κτισμένες περιμετρικά των ποδοσφαιρικών γηπέδων.
Οικονομικές συναλλαγές
Μέχρι το 2060, οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, που φιλοξενούν υπερσύγχρονα γήπεδα, θα έχουν υιοθετήσει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίεςΗ ερεύνα εξέτασε δεδομένα από πόλεις, όπου διοργανώθηκαν τελικοί του UEFA Champions League την τελευταία δεκαετία. Οι αναλυτές παρατήρησαν ότι ο αριθμός των συναλλαγών την ημέρα που διεξήχθησαν οι αγώνες στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Κίεβο ήταν ο διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της εκάστοτε πόλης θα είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με τις επιτυχίες της τοπικής ομάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, σε λιγότερο από πενήντα χρόνια, αναμένεται να κτιστεί η πρώτη ποδοσφαιρική πόλη σε μια υποανάπτυκτη περιοχή – σε απόσταση περίπου 80 λεπτά οδικώς από το δεύτερο ή το τρίτο αεροδρόμιο μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η τοποθεσία για τη δημιουργία της πρώτης ποδοσφαιρικής πόλης θα επιλεχθεί με βάση το εύρος της έκτασης της περιοχής καθώς και την ουδετερότητα της τοπικής ομάδας. Αυτό το νέο είδος σταδίων θα είναι ένας πολυχώρος που ενδέχεται να περιλαμβάνει: ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, εστίες, ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, μουσικούς χώρους και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, πιθανώς να περιλαμβάνει κέντρο ηλεκτρονικών αθλημάτων, καθώς και εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους. Αν και οι επενδύσεις αυτής της εμβέλειας, συχνά συνήθως αποδοκιμάζονται από τους ντόπιους κατοίκους, οι νέες «ποδοσφαιρικές πόλεις» πιστεύεται ότι θα τύχουν θερμής υποδοχής. Οι ερευνητές επικαλέστηκαν επιτυχημένα έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα όπως αυτό της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της Manchester City, η οποία δημιούργησε 6.000 νέα σπίτια στην πόλη.
Η έρευνα
Η μελέτη που διενεργήθηκε από την Mastercard και τον Paul Fletcher, συνιδρυτή του University Campus of Football Business, διερεύνησε δεκάδες νέα και υπό κατασκευή στάδια, σε πόλεις με ομάδες που συμμετέχουν στο UEFA Champions League. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από συνεντεύξεις 2.000 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν κοντά σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.