Η ψηφιοποίηση, στρατηγική προτεραιότητα των Ελλήνων CFOs
Την ψηφιοποίηση αναδεικνύουν οι Έλληνες οικονομικοί διευθυντές (Chief Financial Officers-CFOs) ως την τρίτη πιο σημαντική στρατηγική τους προτεραιότητα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων τους, βρίσκεται η οργανική ανάπτυξη με τη μείωση του λειτουργικού κόστους να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας. Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η έρευνα “European CFO Survey Autumn 2018” της Deloitte, η οποία εξετάζει τις απόψεις των Ευρωπαίων CFOs για το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας τους.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις εξελίσσεται σε “πονοκέφαλο” για τους οικονομικούς διευθυντέςΗ έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι η εύρεση εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις είναι ένας από τους βασικούς “πονοκεφάλους” για τους Ευρωπαίους οικονομικούς διευθυντές, μεταξύ αυτών και για τους Έλληνες. Σε ερώτηση της έρευνας ποιό είναι το βασικότερο έλλειμμα δεξιοτήτων, που εντοπίζουν σήμερα στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 43% των CFOs στην Ευρώπη απαντά ότι δυσκολεύεται να βρει άτομα με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις. Μάλιστα, το 43% των CFOs αναφέρει ότι η εταιρεία τους χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό συστήματα αυτοματοποίησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Γενικά, η έρευνα διαπιστώνει ότι το 17% των CFOs σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζει να αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ ένα ποσοστό 13% σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων, προχωρώντας σε προσλήψεις.
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ
Η έρευνα επιφυλάσσει μια έκπληξη για την Ελλάδα και τους οικονομικούς διευθυντές των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, οι Έλληνες CFOs έχουν το μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων τους για το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας τους. Το ποσοστό των Ελλήνων οικονομικών διευθυντών, που προτίθενται να αναλάβουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο, αυξάνεται σημαντικά, ενώ υποχωρεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο μέσος όρος αισιοδοξίας των Ελλήνων CFOs (συμψηφισμός αισιόδοξων - απαισιόδοξων απόψεων) για το μέλλον της εταιρείας τους φθάνει το 39%, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων CFOs. Ο μέσος όρος αισιοδοξίας στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης βρίσκεται στο -2%. Επιπλέον, το ποσοστό των Ελλήνων CFOs που δηλώνουν αβέβαιοι για το μέλλον υποχώρησε κατά 37%, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Το δε ποσοστό των Ελλήνων CFOs, που επιθυμούν να αναλάβουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο, αυξήθηκε κατά 12%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμής (32%), από καταβολής της έρευνας (άνοιξη 2016). Την ίδια στιγμή, η διάθεση για επιχειρηματικά ρίσκα, υποχωρεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των CFOs που συμμετέχουν στην έρευνα.