Mόνο 1 στις 4 εταιρείες έτοιμη για την ψηφιακή εποχή
Μπορεί η “ψηφιακή ωριμότητα” να είναι βασικό εφόδιο για την επιβίωση μιας επιχείρησης στη σημερινή εποχή, ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες δίνουν μεγάλο αγώνα, προκειμένου να είναι ψηφιακά ώριμες. Σύμφωνα με το “Cyber Ready Barometer” της Vodafone, μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες έτοιμη για τη νέα ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, μόλις το 24% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, θεωρούνται σήμερα έτοιμες να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση της ψηφιακής ασφάλειας. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εταιρείες, που κατοικοεδρεύουν σε ψηφιακά αναδυόμενες αγορές. Ισχύει και για επιχειρήσεις, που έχουν την έδρα τους επί ευρωπαϊκού, για παράδειγμα, εδάφους, όπως οι βρετανικές εταιρείες, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο “digital ready” του πλανήτη. Εντούτοις, οι προκλήσεις της ψηφιακής ασφάλειας είναι τόσο μεγάλες, που -σύμφωνα με το “Cyber Ready Barometer”- (μια έκθεση για τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις προχωρούν προς την ψηφιακή εποχή)- που ακόμη και οι εταιρίες σε ψηφιακά ώριμες αγορές δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν.
Μόλις το 24% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, θεωρούνται έτοιμες για τις προκλήσεις της ψηφιακής ασφάλειαςΌπως προκύπτει από το σχετικό report, ο μέσος όρος των βρετανικών εταιρειών όσον αφορά την ψηφιακή τους ωριμότητα είναι 46/100, με ένα ποσοστό μόλις 34% των εταιρειών να κατακτούν τον τίτλο “Advanced’ status”. Πάντως, αν και λίγες, οι εταιρείες που καταφέρνουν να είναι “Cyber Ready” πετυχαίνουν πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις: για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 47% των “ψηφιακά έτοιμων” επιχειρήσεων καταφέρνει να αυξάνει τα ετήσια του έσοδα κατά τουλάχιστον 5% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ψηφιακή ασφάλεια
Το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας είναι βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου μια εταιρεία να θεωρείται - και να είναι - ψηφιακά έτοιμη. Οι ίδιοι οι καταναλωτές θεωρούν την ψηφιακή ασφάλεια βασικό παράγοντα που κρίνει την ωριμότητα μιας εταιρείας. Αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα έντονη σε “ώριμες” τεχνολογικά αγορές, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, όπου περίπου ένας στους δυο εργαζομένους (το 43% του προσωπικού) χρησιμοποιεί τη δική του συσκευή στον χώρο εργασίας (Bring Your Own Device). Σημαντικό ποσοστό των χρηστών, που χρησιμοποιούν smartphones ή προσωπικούς υπολογιστές για επαγγελματικούς σκοπούς, θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για τον οργανισμό.
Το αίσθημα της ψηφιακής ασφάλειας, αν και θεωρείται κομβικό, δεν μπορεί να εμποδίσει την εμπέδωση της ψηφιοποίησης από τους καταναλωτές: ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί, σήμερα, εννέα διαφορετικές συνδεδεμένες συσκευές στο σπίτι και έντεκα διαφορετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που κυμαίνονται από ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές έως εφαρμογές για παιχνίδια και γυμναστική. Οι ανησυχίες είναι οι υψηλότερες όσον αφορά την ασφάλεια των κινητών συσκευών (83%) και των υπολογιστών (82%), αλλά και νεότερες συσκευές όπως οι βοηθοί φωνής (60%) και οι έξυπνοι εγχώριοι έλεγχοι (53%).