6 στους 10 χρήστες νιώθουν άβολα να μοιράζονται πληροφορίες για τη θέση τους
Αυξανόμενη ανησυχία για εφαρμογές, που παρακολουθούν την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα, εκφράζουν οι χρήστες mobile εφαρμογών, που εντοπίζουν την ακριβή θέση που βρίσκεται ένας πολίτης. Οι ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών αυξάνονται όλο και περισσότερο σχετικά με τις πιθανότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο και εντοπισμού τους μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος τους. Για παράδειγμα, το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους με ιστότοπους και εφαρμογές, ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 39% το 2016. Η αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών δείχνει να αυξάνεται όσο διευρύνεται η χρήση των “έξυπνων” συσκευών και των εφαρμογών, που συνδέονται με την καθημερινότητα των χρηστών.
Οι mobile εφαρμογές, που παρακολουθούν και εντοπίζουν τους χρήστες, προκαλούν αυξημένη ανησυχίαΣύμφωνα με σχετική έρευνα της Kaspersky Lab, περίπου οι μισοί χρήστες (56%) ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να δει ο,τιδήποτε κάνουν ή παρακολουθούν στις συσκευές τους. Ένα παρόμοιο ποσοστό (50%) φοβάται ότι κάποιος θα μπορούσε να τους εντοπίσει χρησιμοποιώντας πληροφορίες γεωγραφικής κατανομής από τη συσκευή τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες, καθώς οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε τεράστιο όγκο δεδομένων (όπως κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι χρήστες, πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους, δραστηριότητες), αλλά συχνά εργάζονται στο παρασκήνιο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των εφαρμογών Android έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους και το 96% των εφαρμογών Android μπορούν να μπουν σε λειτουργία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Μέτρα ασφαλείας
Παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την πρόσβαση μπορούν να αποφευχθούν με ορισμένα απλά μέτρα ασφάλειας, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέτρα ασφάλειας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να τους κρατάνε ήσυχους. Για παράδειγμα, περίπου οι μισοί (47%) παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν τα δικαιώματα των προ εγκατεστημένων εφαρμογών στις συσκευές Android και iOS. Επίσης, ένας στους πέντε (21%) δεν ελέγχει τα δικαιώματα κατά τη λήψη ή την εγκατάσταση νέων εφαρμογών στις φορητές τους συσκευές. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες φορητών συσκευών ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά παραμένουν απροστάτευτοι από τυχόν διαρροή δεδομένων.
«Ενώ οι άνθρωποι σίγουρα είναι όλο και πιο ενήμεροι σχετικά με τις εφαρμογές που παρακολουθούν την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα, δεν λαμβάνουν απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν από πιθανά προβλήματα» αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας.