Έρευνες - Μελέτες

Mόλις το 1/10 των αποφοίτων σε τομείς ΤΠΕ είναι γένους θηλυκού

womenbu1

Αυξανόμενο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, βαίνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ακόμη και σήμερα, μόλις το ένα δέκατο των αποφοίτων στους τομείς των νέων τεχνολογιών στην Ευρώπη είναι γένους θηλυκού με συνεχώς πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία.

Το έμφυλο χάσμα στις μηνιαίες αποδοχές αποτιμάται στο 13% στους τομείς των νέων τεχνολογιώνΣτο μεταξύ, λιγότερο από το 1% των 15χρονων κοριτσιών εκφράζει ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενες στους τομείς των νέων τεχνολογιών δηλώνουν ότι έχουν άνδρα εργοδότη σε ποσοστό 64% και γυναίκα εργοδότη σε ποσοστό 36%. Επιπλέον, πάνω από το μισό των εργαζομένων και των δύο φύλων στις νέες τεχνολογίες είναι ηλικίας μικρότερης των σαράντα ετών.


Πάντως, το έμφυλο χάσμα στις μηνιαίες αποδοχές αποτιμάται στο 13% στους τομείς των νέων τεχνολογιών, όταν στον τομέα της υγείας υπολογίζεται στο 26% και στο 33% μεταξύ λοιπών εργαζομένων. Η εκτίμηση είναι ότι η δυσανάλογη επιβάρυνση των γυναικών με τη φροντίδα παιδιών και ανήμπορων ατόμων σε σχέση με τους άνδρες αναπόφευκτα λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρατέθηκαν στη διάρκεια του διημέρου 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2018, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Οι βουλγαρικές Αρχές ανέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων την εκπόνηση ενός συνοπτικού δελτίου για το ψηφιακό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών - Μελών. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ). 

Ψηφιακή ατζέντα
Βασικό θέμα εργασίας της Βουλγαρικής Προεδρίας αποτελεί το ζήτημα της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής ατζέντας με σκοπό την οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της θέσης των γυναικών της Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του EIGE, τα οποία παρουσιάστηκαν στις εθνικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη συνάντηση της Σόφιας, η Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα έχει έλλειμμα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού υψηλών προσόντων στις νέες τεχνολογίες άνω των 700.000 θέσεων μέχρι το 2020. Αυτό συμβαίνει παράλληλα με την άκρως αποθαρρυντική διαπίστωση ότι μόλις το 17% των οκτώ εκατομμυρίων ειδικών στις νέες τεχνολογίες είναι γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία, που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2018 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., με συγκροτημένα βήματα αποδεικνύει τη δέσμευσή της για προώθηση του ζητήματος της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών το τρέχον εξάμηνο.

Σε πολιτικό επίπεδο, θα υπάρχει σχετική δέσμευση για τη γυναικεία διάσταση της ψηφιακής ατζέντας στο κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα το μέλλον της εργασίας στην Ένωση, ενώ προγραμματίζεται και παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων με θέμα την ένταξη της διάστασης του φύλου στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού (gender budgeting).

Η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιουλίου 2018 και οι προτεραιότητες της αφορούν την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων στη νέα γενιά.