Προαιρετικό “Δείκτη Ευφυΐας” για τα κτίρια στην Ευρώπη εισάγει νέα Οδηγία
“Έξυπνα”, ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια, τα οποία θα προωθούν την ηλεκτρονική κινητικότητα, επιδιώκει να αποκτήσει η Ευρώπη. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να ενθαρρύνει την ανακαίνισή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέα αναθεωρημένη σχετική Οδηγία. Η νέα Οδηγία καθιερώνει ένα “δείκτη ευφυΐας” για τα κτίρια, προωθεί την ηλεκτρονική κινητικότητα με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα και απλουστεύει τις επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
Η ίδια Οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική δημιουργία σημείων επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα στα κτίριαΑναφορικά με το “Δείκτη Ευφυΐας”, η Επιτροπή θα εκπονήσει προαιρετικό δείκτη για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των κτιρίων να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των ενοίκων. Η συλλογή δεδομένων θα περιοριστεί στα δημόσια κτίρια, για τα οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και η προστασία των δεδομένων θα εξασφαλιστεί με τη διάθεση των ανωνυμοποιημένων δεδομένων αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς και προς τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι στα κτίρια αναλογεί το 40 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Με τη βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων, την αξιοποίηση των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων και ενθαρρύνοντας περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση, η Ε.Ε. κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων ενεργειακής απόδοσης, που έχει θέσει για το 2020 και το 2030.
Ηλεκτρικά οχήματα
Στο μεταξύ, ένα νέο χαρακτηριστικό σε σύγκριση με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι ότι η αναθεωρημένη Οδηγία προάγει την ηλεκτρική κινητικότητα, θεσπίζοντας ελάχιστες απαιτήσεις για κτίρια με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης, όπου θα πρέπει να εγκαθίστανται σημεία επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα νέα κτίρια, που δεν προορίζονται για κατοικίες και τα αντίστοιχα κτίρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας, θα πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάσταση ενός τουλάχιστον σημείου επαναφόρτισης και αγωγών υποδομών για την εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τουλάχιστον μία στις πέντε θέσεις στάθμευσης.
Τα κράτη - μέλη θα καθορίσουν τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση ενός ελάχιστου αριθμού σημείων επαναφόρτισης σε όλα τα μη οικιστικά κτίρια με περισσότερες από είκοσι θέσεις στάθμευσης έως το 2025.
Για να εξασφαλιστεί η αποδοτική λειτουργία των κτιρίων, η νέα Οδηγία ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και της Ενεργειακής Ένωσης. Ενθαρρύνεται η χρήση ευφυών τεχνολογιών και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προσαρμογή και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ως αναπόσπαστο τμήμα των μελλοντικών έξυπνων κτιρίων.
Χρονοδιάγραμμα
Ήδη, το Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών επιβεβαίωσε την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Εσθονικής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Δεκέμβριο του 2017, σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Η επανεξέταση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τροποποιεί την Οδηγία 2010/31/ΕΕ. Αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια που υπέβαλε η Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016.
Το Συμβούλιο συμφώνησε για μια διαπραγματευτική θέση σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τον Ιούνιο του 2017. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την τυπική έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, η Οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα αρχίσει να ισχύει είκοσι ημέρες αργότερα. Η περίοδος μεταφοράς για την εν λόγω πράξη είναι 20 μήνες.
Τα κράτη - μέλη υποχρεούνται, πλέον, να θεσπίσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης, για να επικεντρώσουν τις σχετικές επενδύσεις σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ελεύθερο από ανθρακούχες εκπομπές, έως το 2050. Προκειμένου να καθοδηγήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε μηχανισμούς που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της συμμετοχής των ΜμΕ, να επικεντρωθούν στοχευμένα στο κτιριακό δυναμικό με τις χειρότερες επιδόσεις και να μειώσουν τους διαφαινόμενους κινδύνους για τους επενδυτές.