Νέα

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης και IoT το ελληνικό Δημόσιο

artificial_intelligence

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain, του internet of things, των 3D εκτυπώσεων και των drones εισέρχεται σταδιακά η Ελλάδα. Η χώρα, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, ετοιμάζεται να εισάγει state of the art τεχνολογίες στον δημόσιο τομέα με νέο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

 

Τεχνητή νοημοσύνη, Internet of things, blockchain, 3D εκτυπώσεις εισάγει στον δημόσιο τομέα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της ΒουλήςΤο νομοσχέδιο, που θα αποσταλεί προς δημόσια διαβούλευση, θα ανοίξει για την Ελλάδα μια σειρά δυνατοτήτων, με την υιοθέτηση νέων και πολλά υποσχόμενων αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things, οι 3D εκτυπώσεις και τα drones.

 

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης - μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης Τύπου - η διαδικασία θα “τρέξει” με ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνει νόμος του κράτους πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

 

Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα υφιστάμενο νομοθετικό κενό, επιτρέποντας την ασφαλή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

“Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις, πιστές στη λογική της ελάχιστης ρυθμιστικής παρέμβασης και με πλήρη επίγνωση της δυναμικής των νέων τεχνολογιών, αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης των βασικότερων πτυχών των τελευταίων, ακολουθώντας σε ορισμένα σημεία επιτυχή παραδείγματα του εξωτερικού”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο.

 

Έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 

Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να ενημερώνουν σχετικά με τη χρήση εφαρμογών ΑΙ τους εργαζόμενους, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων και τους καταναλωτές, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή.

 

Επιπλέον, εισάγεται η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης  και πολιτικής δεοντολογικής χρήσης δεδομένων

 

Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα ακόμη πεδίο, όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα. Με στόχο τη θωράκιση του δημόσιου τομέα έναντι κυβερνοεπιθέσεων, προβλέπεται η δημιουργία νέων οργανωτικών σχημάτων. Πρόκειται για φορείς και δομές, όπως το Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια.

 

Στο μεταξύ εισάγονται και νέοι θεσμικοί ρόλοι, όπως ο ορισμός Υπεύθυνου Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κάθε φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης.

 

Internet of things και blockchain

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται, επίσης, η προσαρμογή του δημόσιου τομέα στην εποχή του Internet of things. Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η υποχρέωση των κρίσιμων υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας Internet of things και να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη του νέου σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση των “έξυπνων συμβολαίων”. Με το νομοσχέδιο διευκρινίζονται θέματα, όπως η ρύθμιση των ζητημάτων του κύρους, της ισχύος και της δεσμευτικότητας αυτών, με στόχο να αποτελέσουν μέσο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αντισυμβαλλομένων ιδιωτών στην ασφάλεια των συναλλαγών

 

3D printing και drones

Όσον αφορά το 3D printing, επιχειρείται η αποκρυστάλλωση του πλέγματος δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των παραγόντων, που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης (κατασκευαστής, μεσάζοντες, διανομείς), ιδίως μέσω της συμπλήρωσης του υφιστάμενου πλαισίου για την προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

 

Τέλος, στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους αποστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ