Νέα

Με φιλόδοξη ψηφιακή ατζέντα ξεκίνησε η Γαλλική Προεδρία της Ε.Ε.

peoplewalk

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι βρίσκεται αυτήν την περίοδο η τεχνολογική αγορά, αναμένοντας τις κινήσεις της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε., που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου, όσον αφορά την προώθηση της ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντας. Η εξάμηνη Προεδρία της Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, έχει μια εξόχως βαριά ψηφιακή ατζέντα, η οποία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Ένωσης να αποκτήσει τεχνολογική αυτοδυναμία και να μειώσει τις εξαρτήσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα.

Η Γαλλία φιλοδοξεί να προωθήσει, κατά προτεραιότητα, τους νέους κανόνες για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορέςΟ Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε μια εξαιρετικά φιλόδοξη ατζέντα για την εξάμηνη θητεία της χώρας στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ε.Ε., που καλύπτει την ψηφιακή πολιτική, το κλίμα, τη φορολογία και τη βιομηχανική πολιτική. Η εν λόγω ατζέντα περιλαμβάνει στο κομμάτι της ψηφιακής πολιτικής δύο “βαρέων βαρών” νομοθετικές παρεμβάσεις: τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 

Η Γαλλία είναι εδώ και καιρό ένθερμος υποστηρικτής του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία, που συμπεριλαμβάνουν τα δύο νομοθετήματα. Για το Παρίσι και τα δύο αυτά νομοθετικά πλαίσια θεωρούνται σημαντικά για την ανάκτηση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και την αποκατάσταση των ισορροπιών στα διαδικτυακά οικοσυστήματα. 

“Στην ψηφιακή τεχνολογία προτεραιότητά μας θα είναι η οικονομική ρύθμιση και η λογοδοσία των πλατφορμών, με τη νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές (DSA και DMA)”, αναφέρει το επίσημο κείμενο της Γαλλικής Προεδρίας για το εξάμηνο της θητείας της στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ψηφιακές αγορές και υπηρεσίες
Η νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και αυτή για τις ψηφιακές αγορές (DMA) φιλοδοξούν να εναρμονίσουν τη νομοθεσία της Ένωσης με τις διαδικτυακές εξελίξεις. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων 20 χρόνων είναι η άνοδος των διαδικτυακών πλατφορμών, στις οποίες περιλαμβάνονται διαδικτυακές αγορές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταστήματα εφαρμογών (app stores), ιστότοποι σύγκρισης τιμών, καθώς και μηχανές αναζήτησης. 

Το σκεπτικό της Ένωσης, το οποίο υπερασπίζεται ένθερμα η Γαλλία, είναι ότι η Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο ακρογωνιαίος λίθος της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, εγκρίθηκε το 2000, όταν οι πλατφόρμες όπως το Amazon, το Google, το Booking.com μόλις δημιουργούνταν, ενώ το Facebook, το Airbnb και το Instagram δεν υπήρχαν καν. 

Με τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η Ένωση επιδιώκει να εξασφαλίσει ίδιους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ψηφιακές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα θέσει ξεκάθαρους κανόνες για τις μεγάλες πλατφόρμες με σκοπό να αποτραπούν οι αθέμιτες πρακτικές προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, όπως η αποτροπή απεγκατάστασης προεγκαταστημένων προγραμμάτων και εφαρμογών από τους χρήστες.

Ταυτόχρονα, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα διευκολύνει την είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ανταγωνισμού, που επιφέρει η κυριαρχία μεγάλων ψηφιακών παικτών - που επί του παρόντος θέτουν τους κανόνες για τους χρήστες και τους ανταγωνιστές τους. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα εμποδίζουν τις μεγάλες πλατφόρμες να λειτουργούν ως “πύλες” πρόσβασης στην αγορά. 

Αλγοριθμικές συναλλαγές
Ο νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου για τους χρήστες και τις εταιρείες, μέσω της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο. Η νομοθετική πράξη στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση του εμπορίου και της ανταλλαγής παράνομων αγαθών, υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου και των συστημάτων αλγοριθμικών συναλλαγών που ενισχύουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. 

“Οι αλγόριθμοι δημιουργούν προκλήσεις για τις δημοκρατίες μας διαδίδοντας μίσος και διχασμό, οι κολοσσοί καταστρατηγούν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και οι διαδικτυακές αγορές δυσχεραίνουν τη προστασία των καταναλωτών και υπονομεύουν τα πρότυπα ασφαλείας των προϊόντων. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, είναι το σκεπτικό της συγκεκριμένης νομοθετικής μεταρρύθμισης. 

“Η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών δεν παραπονιέται, πλέον, ότι η Ευρώπη κάνει πάρα πολλά, αλλά μάλλον ότι κάνει πολύ λίγα. Αυτό ισχύει όσον αφορά την υγεία, την οικολογική μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τις κοινωνικές πολιτικές, την ασφάλεια και την άμυνα και τη μετανάστευση”, υπογραμμίζει το κείμενο των θέσεων της Γαλλικής Προεδρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ