Νέα

Το σύνολο των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημοπρατηθεί τον επόμενο 1,5 χρόνο

peoplewalk

Να κερδίσει το μεγάλο ψηφιακό στοίχημα επιχειρεί η Ελλάδα, η οποία φιλοδοξεί τον επόμενο ενάμιση χρόνο να έχει δημοπρατήσει το σύνολο των ψηφιακών έργων, που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας ότι στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχουν δημοπρατηθεί και τα 448 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και συνδεσιμότητας, που περιλαμβάνει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Τον ψηφιακό βηματισμό της επιταχύνει η Ελλάδα: τον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχουν δημοπρατηθεί και τα 448 ψηφιακά έργαΣύμφωνα με τον Υπουργό, τα 130 εξ αυτών έχουν ήδη προκηρυχθεί, με την Κοινωνία της Πληροφορίας να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την προκήρυξη των υπολοίπων, ειδικά αυτών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα παραπάνω έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου €6 δισ. εξειδίκευσε χθες ο κ. Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στο 23ο συνέδριο Infocom World. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκηρύσσει το ένα έργο μετά το άλλο “σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει”, ενώ - όπως είπε - ήδη οι ρυθμοί της ψηφιακής στροφής της χώρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί έως και το 2025, χρονιά ορόσημο για την ολοκλήρωση των περισσότερων έργων ψηφιοποίησης. 

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η μέχρι τώρα στρατηγική του Υπουργείου, είχε στον πυρήνα της την προσθήκη πολλών και μικρών έργων, τα οποία είχαν, όμως, μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον πολίτη και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του, όπως για παράδειγμα η άυλη συνταγογράφηση. Όπως είπε ο ίδιος, ωστόσο, πλέον έρχονται στο προσκήνιο σύνθετα ως προς την υλοποίηση έργα, κάνοντας το στοίχημα δυσκολότερο. “Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ΚτΠ καλείται να διεκπεραιώσει διαγωνισμούς και προκηρύξεις έργων σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της κλίμακα και μάλιστα με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με το παρελθόν”.

Επιπλέον, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζουν μια βασική διαφορά σε σχέση με τα έργα του ΕΣΠΑ. Στην πρώτη περίπτωση “τα έργα έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα κι είναι σαν να γράφονται σε γρανίτη - υπάρχει η δυνατότητα να τα αλλάξει κανείς μόνο μια φορά, κάτι που στην περίπτωση του ΕΣΠΑ δεν ισχύει”, εξήγησε ο Υπουργός. 

15 νέες υπηρεσίες πρώτης γραμμής
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους γίνεται ήδη ορατός στις καθημερινές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο. Αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των υπηρεσιών, που προστέθηκαν στο gov.gr στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον αριθμό των  συναλλαγών, που πραγματοποιούνται μέσα από την επίσημη ψηφιακή πύλη της κυβέρνησης, ο οποίος την τρέχουσα χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 300 εκατ.

Ο αριθμός των συναλλαγών των πολιτών, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο τρίμηνο καθώς 15 νέες υπηρεσίες πρώτης γραμμής αναμένεται να διευρύνουν την γκάμα υπηρεσιών του gov.gr, μεταξύ των οποίων η ανανέωση διπλώματος οδήγησης, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλες. 

Περί συνδεσιμότητας
Ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην πορεία της συνδεσιμότητας στη χώρα, τόνισε ότι σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας η χώρα πάει καλά και πλέον απαιτείται μόνο να αποφασιστούν οι επόμενες στοχευμένες κινήσεις για την αξιοποίηση του 5G.

Εκεί που η χώρα υστερεί - όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός - είναι στις οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών σήμερα οι 3,5 εκατ. παρέχουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (με δίκτυο οπτικών ινών έως τις υπαίθριες καμπίνες). Ωστόσο, μόνον το 13% των γραμμών έχουν συνδεθεί με αυτές τις ταχύτητες.

Αναφορικά με το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), ο Υπουργός διαπίστωσε έλλειμμα 2 εκατ. συνδέσεων. Περί τα 2 εκατ. έχουν πει ότι θα εγκαταστήσουν οι πάροχοι και 800 χιλ. είναι οι συνδέσεις στο πλαίσιο του Ultra-Fast Broadband - το μεγάλο ΣΔΙΤ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάθεσης του.

Την πρόθεση να συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων σταθερής και κινητής εξέφρασαν από πλευράς τους τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της χώρας, τα οποία συμμετείχαν στο πάνελ μαζί με τον Υπουργό: ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone Ελλάδος, κ. Χάρης Μπρουμίδης, της Wind, Νάσος Ζαρκαλής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ