Μικροτσίπς, συνδεσιμότητα, κυβερνοασφάλεια στην ατζέντα της Ε.Ε. το 2022
Βαριά είναι η ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022. Η επάρκεια σε ημιαγωγούς, η πολιτική ανταγωνισμού στο ψηφιακό τοπίο, η συνδεσιμότητα και η κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ένωσης για το επόμενο έτος.
Τις ψηφιακές προτεραιότητες της για το 2022 περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα Εργασίας της για το επόμενο έτος“Καθώς η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κόσμου, η Επιτροπή θα συνεχίσει την πορεία της προς την ψηφιακή δεκαετία για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ε.Ε. έως το 2030”, αναφέρει η Επιτροπή στο Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2022. Στο Πρόγραμμα καθορίζονται τα επόμενα βήματα στο της θεματολόγιο της Ε.Ε. προς μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη μετά τη νόσο COVID-19.
Για την αντιμετώπιση των πιεστικών ανησυχιών σχετικά με την προμήθεια ημιαγωγών που τροφοδοτούν ψηφιακές λύσεις, η Επιτροπή δεσμεύεται να εγκρίνει μια ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα. Σκοπός η προώθηση ενός υπερσύγχρονου οικοσυστήματος και την ανάπτυξη νέων αγορών για την πρωτοποριακή ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι η ενιαία αγορά εξακολουθεί να είναι καίριας σημασίας για την καινοτομία της Ευρώπης, η Επιτροπή εξετάζει εκ νέου την πολιτική ανταγωνισμού. Δεσμεύεται, μάλιστα, να προτείνει ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών διαταραχών.
Κυβερνοασφάλεια
Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα με σκοπό τη θέσπιση κοινών προτύπων κυβερνοασφάλειας. Περαιτέρω σκοπεύει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου ασφαλούς διαστημικού συστήματος επικοινωνιών της Ε.Ε., με σκοπό την παροχή ευρυζωνικής συνδεσιμότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και ασφαλών ανεξάρτητων επικοινωνιών στα κράτη - μέλη.
Τα μέτρα για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελούν, επίσης, σημαντική προτεραιότητα.
Συνολικά, η Ε.Ε. αναφορικά με την ψηφιακή της στρατηγική έχει θέσει τους εξής στόχους:
- Επενδύσεις σε ψηφιακές ικανότητες για όλους και όλες στην Ευρώπη.
- Προστασία των ανθρώπων από τις κυβερνοαπειλές (δικτυοπαραβίαση, λυτρισμικό, κλοπή ταυτότητας).
- Εξασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με τρόπους που σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών και κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους.
- Επιτάχυνση της ανάπτυξης υπερταχέων ευρυζωνικών συνδέσεων για κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την Ε.Ε.
- Επέκταση της ευρωπαϊκής ικανότητας υπερυπολογιστικής για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στους τομείς της ιατρικής, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
Έξι πολιτικές
Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής περιλαμβάνει 42 νέες πρωτοβουλίες πολιτικής και στις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες των πολιτικών κατευθύνσεων της Προέδρου φον ντερ Λάιεν, με βάση την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης του 2021.
Η Επιτροπή θα αρχίσει συζητήσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την κατάρτιση καταλόγου κοινών νομοθετικών προτεραιοτήτων για τις οποίες οι συννομοθέτες συμφωνούν να αναλάβουν ταχεία δράση. Θυμίζουμε ότι, κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ένα πρόγραμμα εργασίας στο οποίο καθορίζει τις δράσεις, που πρόκειται να αναλάβει κατά το επόμενο έτος.
Το πρόγραμμα εργασίας ενημερώνει το κοινό και τους συννομοθέτες σχετικά με τις πολιτικές δεσμεύσεις όσον αφορά την παρουσίαση νέων πρωτοβουλιών, την απόσυρση εκκρεμών προτάσεων και την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ε.Ε.