Τελική πρόταση για τον ‘ψηφιακό φόρο’ από τον ΟΟΣΑ έως τα τέλη του 2020
Πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται σχετικά με την επιβολή φορολογίας στα κέρδη των πολυεθνικών της τεχνολογίας, θέμα που έχει διχάσει κυβερνήσεις και χώρες διεθνώς. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, οι οποίες είτε σε διεθνές επίπεδο είτε σε πανευρωπαϊκό απέβησαν άκαρπες, η προοπτική μίας παγκόσμιας συμφωνίας επί του θέματος γίνεται πλέον πιο ορατή.
Οι συζητήσεις για νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για τις πολυεθνικές εταιρείες της τεχνολογίας σημειώνουν σταδιακή πρόοδοΟι συζητήσεις για τους νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για τις πολυεθνικές εταιρείες της τεχνολογίας σημείωσαν πρόοδο στο Παρίσι στη συνάντηση των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να δηλώνει ότι στόχος είναι να παρουσιάσει μια τελική πρόταση μέχρι τα τέλη του 2020. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη λύση, που θα βασίζεται στη συναίνεση όλων επί των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Τα μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν εξάλλου να συνεχίσουν να εργάζονται για τη σύναψη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2020. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ανάμεσα στις 137 χώρες, που συμμετέχουν στην Πολυμερή Σύμβαση για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την Πρόληψη της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μετατόπισης των Κερδών (BEPS). Τα μέλη του ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων της ψηφιοποίησης.
Οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το πού θα πρέπει να καταβάλλονται οι φόροι και σε ποιο μέρος των κερδών θα πρέπει να φορολογούνται οι εταιρείες. Αυτό τα δύο θέματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς η απάντησή τους θα διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές με «συνεχή και σημαντική δραστηριότητα» σε μέρη, όπου ενδέχεται να μην έχουν φυσική παρουσία, θα εξακολουθούν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Τα μέλη που έχουν δεσμευτεί στην Πολυμερή Σύμβαση BEPS, και που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο Βερολίνο τον προσεχή Ιούλιο, οπότε και θα επιδιωχθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τη λεπτομερή αρχιτεκτονική της πρότασης.
«Είναι πιο επείγον από ποτέ οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συνεχίσουμε να προχωρούμε προς μια πολυμερή λύση βασισμένη στη συναίνεση για την αναδιάρθρωση του διεθνούς φορολογικού συστήματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría. «Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την επίπονη επιχείρηση, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις για την ανάπτυξη μιας εφαρμόσιμης λύσης, καθώς και ότι υπάρχουν κρίσιμες πολιτικές διαφορές, που πρέπει να επιλυθούν τους προσεχείς μήνες. Ο ΟΟΣΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της συναίνεσης, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο οι χώρες να δράσουν μονομερώς, με αρνητικές συνέπειες για μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Gurría.
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα θα αποτυπωθεί σε νέα φορολογική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ κατά την προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 22-23 Φεβρουαρίου.