Επτά κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το ζέον θέμα της δεοντολογίας κατά τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) επιχειρεί να διευθετήσει η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησε και δημοσιοποίησε έναν “Κώδικα Δεοντολογίας” για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος περιλαμβάνει επτά κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το θέμα της δεοντολογίας είναι μείζονος σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές τεχνολογίες, που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, από την οποία η Ένωση έχει μεγάλες προσδοκίες, στοχεύοντας σε επενδύσεις τουλάχιστον €20 δις ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.
Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΟ Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι η αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να τηρεί όλες τις εφαρμοστές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, καθώς και μια σειρά απαιτήσεων. Οι επτά κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν:
- Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίβλεψη της ΑΙ ανά πάσα στιγμή.
- Τα συστήματα AI πρέπει να είναι ανθεκτικά και ασφαλή.
- Είναι ανάγκη να θεσπιστούν μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
- Πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Φαινόμενα στρεβλώσεων πρέπει να αποφευχθούν.
- Η AI θα πρέπει να ωφελήσει όλους.
- Θα πρέπει να εισαχθεί λογοδοσία για την AI.
Πάντως, να σημειωθεί πως μια σημαντική μερίδα της αγοράς υποδέχθηκε αδιάφορα τις κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απλές διακηρύξεις του αυτονόητου.
Οφέλη
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, τα συστήματα ΑΙ θα πρέπει να διευκολύνουν την προαγωγή ισότιμων κοινωνιών, υποστηρίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση και να μην περιορίζουν την ανθρώπινη αυτονομία. Επίσης, για την επίτευξη αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτούνται αλγόριθμοι επαρκώς ασφαλείς, αξιόπιστοι και στιβαροί, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν σφάλματα ή ασυνέπειες σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής των συστημάτων.
Όσον αφορά την ιδιωτικότητα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν απόλυτο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ τα δεδομένα που τους αφορούν, δεν θα χρησιμοποιούνται για να τους βλάψουν ή για να εισαγάγουν διακρίσεις εις βάρος τους. Εξάλλου, σε επίπεδο διαφάνειας θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο μεταξύ, τα συστήματα ΑΙ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλο το φάσμα των ανθρώπινων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και αναγκών και να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα και να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των θετικών κοινωνικών αλλαγών, της βιωσιμότητας και της οικολογικής ευθύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, άλλωστε, να δημιουργηθούν μηχανισμοί μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται η υπευθυνότητα και η λογοδοσία για τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και τα αποτελέσματά τους.