Νέα

Ζώνες απαγόρευσης πτήσης των drones σε ισχύ από το 2020

dronesnew

“Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων”, όπου - μέσω δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού - δεν θα επιτρέπεται η είσοδος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα καθορίζουν από το 2020 τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, από το επόμενο έτος, οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εθνικών Αρχών. Πρόκειται για μερικούς από τους κανόνες που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση των drones, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εθνικούς κανόνες.

Η Επιτροπή εγκρίνει προηγμένους κανόνες για την ασφαλή λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφώνΗ έγκριση κανόνων για την ασφαλή χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών - των γνωστών drones - σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν μία από τις τελευταίες ενέργειες της Επιτροπής Γιούνκερ. Η απελθούσα Επιτροπή, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας την περασμένη Παρασκευή, ενέκρινε τους κανόνες για να διασφαλίσει ότι η αυξημένη κυκλοφορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ασφαλής και προστατευμένη τόσο για τους ανθρώπους στο έδαφος όσο και στον αέρα. Οι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών - επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Οι κανόνες όχι μόνο αφορούν την ασφάλεια, αλλά περιέχουν, επίσης, σημαντικά στοιχεία για το μετριασμό των κινδύνων, που σχετίζονται με την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μέσω της καταγραφής των χειριστών, της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης και του ορισμού των γεωγραφικών ζωνών, όλες οι εθνικές Αρχές θα είναι σε θέση να αποτρέπουν την κατάχρηση ή τις παράνομες δραστηριότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


Επίπεδα ασφαλείας

Μετά από τις πρόσφατα εγκριθείσες τεχνικές απαιτήσεις για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Επιτροπή ολοκλήρωσε ακόμη ένα βασικό παραδοτέο στο πλαίσιο της στρατηγικής αερομεταφορών για την Ευρώπη. Στόχος είναι να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου των αερομεταφορών της Ε.Ε.

“Η Ε.Ε. θα διαθέτει στο εξής τους πλέον προηγμένους κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ασφαλείς, προστατευμένες και οικολογικές πτήσεις για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παρέχει, επίσης, την εξαιρετικά αναγκαία σαφήνεια, τόσο για τον επιχειρηματικό τομέα, όσο και για τους φορείς καινοτομίας των εν λόγω αεροσκαφών, σε ολόκληρη την Ευρώπη”, ανέφερε σχετικά η Επίτροπος Μεταφορών, κυρία Βιολέτα Μπουλτς.


H αγορά των drones βρίσκεται σήμερα στα σπάργανα, ωστόσο, έως το 2035, ο ευρωπαϊκός κλάδος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπολογίζεται ότι θα έχει οικονομικό αντίκτυπο άνω των €10 δις ετησίως, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και θα απασχολεί άμεσα πάνω από 100.000 άτομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. έχει βάλει την αγορά των drones στο επίκεντρο της προσοχής της και προσπαθεί να οργανώσει έγκαιρα το πλαίσιο λειτουργίας της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ