Νέοι κανόνες για την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα
Δύο βασικές νομοθετικές πράξεις ολοκλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τον Κανονισμό για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα και τη νέα Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα θα προσθέσει την ελεύθερη ροή δεδομένων στο σύνολο των ελευθεριών, στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Όχι μόνο θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα τους οπουδήποτε στην Ε.Ε., αλλά θα αυξήσει, επίσης, την εμπιστοσύνη στο cloud και θα αντιμετωπίσει τον εγκλωβισμό σε συγκεκριμένο πάροχο.
Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. εξέδωσε νέα Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2018Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από μια περισσότερο ανταγωνιστική αγορά υπολογιστικού νέφους και προηγμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, εκδόθηκε μια νέα Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2018, ενώ τα κράτη θα έχουν 21 μήνες για να τη μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα ενισχύσουν την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο, καθώς και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της υποκίνησης σε βία στο σύνολο του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Ταυτόχρονα, θα τονώσουν τις ευρωπαϊκές οπτικοακουστικές παραγωγές και θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών Αρχών του οπτικοακουστικού τομέα μέσω ορισμένων απαιτήσεων, όπως το να είναι νομικά διακριτές και λειτουργικά ανεξάρτητες από την κυβέρνηση και από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Ο Κανονισμός
Ο Κανονισμός προβλέπει για τα μη προσωπικά δεδομένα ό,τι προβλέπει, ήδη, για τα προσωπικά δεδομένα ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων: την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία σε όλη την Ε.Ε. Με το νέο Κανονισμό, η Ένωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις της Ευρώπης: δεν έχει σημασία το πού αποθηκεύετε και επεξεργάζεστε τα δεδομένα σας στην Ε.Ε. - οι απαιτήσεις γεωγραφικού περιορισμού των δεδομένων εντός των κρατών-μελών ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Με τους νέους κανόνες θα δοθεί σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων, καθώς διανοίγονται για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυνατότητες δημιουργίας νέων υπηρεσιών χάρη στη διασυνοριακή καινοτομία όσον αφορά τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 4%, ή κατά €739 δις μόνο μέχρι το 2020.
Η Οδηγία
Μεταξύ άλλων, η νέα Οδηγία προβλέπει την ενισχυμένη προστασία των παιδιών και των ανηλίκων από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο. Επίσης, θέτει ποσοτικούς κανόνες για τη διαφήμιση και ορίζει υποχρεωτικό ποσοστό 30% σε ευρωπαϊκό περιεχόμενο στους καταλόγους πλατφορμών με video on demand. Η αναθεωρημένη Οδηγία θα ισχύσει για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αλλά και για τις πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία (“video-on-demand”), τις πλατφόρμες κοινής χρήσης, όπως το Netflix, το YouTube ή το Facebook, καθώς και για πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο με απευθείας μετάδοση (“live streaming”).