Νέα

Νομοθετική πρόταση για το Blockchain ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

blockchain

Ένα βήμα προκειμένου να διεκδικήσει το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία Blockchain, έκανε η Ευρώπη, με την ψήφιση νομοθετικής πρότασης για την τεχνολογία Blockchain. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες, με σχεδόν απόλυτη αποδοχή (52 ψήφους υπέρ και 1 κατά) τη νομοθετική πρόταση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, για την τεχνολογία Blockchain. Η νεόκοπη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία αναμένεται να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικά καινοτόμο περιβάλλον στις πιο νευραλγικές βιομηχανίες και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ενώ αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας ως καταναλωτές και ως πολίτες.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η νομοθετική πρόταση για την τεχνολογία Blockchain“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενο τη πρόταση μου για τη τεχνολογία Blockchain, στέλνει ένα μήνυμα και στην Ε.Ε. και στο κόσμο, ότι η Ευρώπη θα διεκδικήσει το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στη τετάρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως και οι ΗΠΑ ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εποχή του ίντερνετ", δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Το Blockchain ουσιαστικά, επαναοριοθετεί το ρόλο της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και με αυτόν το τρόπο κάνει τους ενδιάμεσους λιγότερο αναγκαίους. “Γνωρίζουμε την τεχνολογία Blockchain από το Bitcoin. Η τεχνολογία αυτή, όμως, είναι πολύ πιο ευρεία από τα κρυπτονομίσματα και πολύ πιο ενδιαφέρουσα, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη παρεμβολή μεσαζόντων”.

Ευκαιρίες
Όπως τόνισε η ίδια, “αυτή η αλλαγή ανοίγει εξαιρετικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα start-ups, καθώς τα κόστη εισόδου στην αγορά μειώνονται δραματικά και οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τις μικρότερες εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη των οικονομιών κλίμακας”.

Όσον αφορά στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και της επιχειρηματικότητας, μέσα από την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος θεσμικής και νομικής βεβαιότητας για επενδυτικά οχήματα βασισμένα στο Blockchain, όπως τα ICOs. Με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τα ICOs επιταχύνεται η ροή χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις καινοτόμες τεχνολογίες και αντιμετωπίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις απάτης και αφερεγγυότητας. Συνεπώς, για τη περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, μπαίνει σταδιακά ένα πλαίσιο ασφαλείας για τους καταναλωτές, καθώς προτείνεται στην ΕΚΤ να δημιουργήσει πλαίσιο που θα τα ενσωματώνει στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης.

Δημόσιο
Στο Δημόσιο τομέα, η τεχνολογία bitcoin έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει κόστη διαχείρισης του δημοσίου τομέα και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής μας ως πολίτες, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και τη διαφάνεια. Πολλά οφέλη μπορούν να προκύψουν σε ένα εύρος που αποτελείται από την δημόσια υγεία, τη ταυτοποίηση και την αγορά προμηθειών, μέχρι τη διαδικασία εκλογών, τη πιστοποίηση και την φορολογική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ